srlaten

СПЦ за прву помоћ десет милиона динара

Српска православна црква ће као прву помоћ најугроженијима у поплављеним подручјима издвојити 10 милиона динара и основаће специјални фонд за учешће у санирању последица изазваних великим непогодама рекао је данас у Патријаршији владика бачки Иринеј, преноси Танјуг.

“Суочени са размерама катастрофе Црква је одлучила да поред природне молитвене подршке покаже и практичну солидарност са свима угроженима. Одлука Сабора је да због мноштва пострадалих и хитности за сами почетак СПЦ као прву помоћ најугроженијима издвоји 10 милиона динара, а да у исто време оснује специјални Фонд за учешће у санирању последица елементарне непогоде у који ће се у продужетку сливати средства“, рекао је новинарима у владика бачки.

Он је навео да се Сабор данас поново суочио са алармантним вестима о размерама катастрофе која је задесила Србију, Републику Српску и, како је рекао, цео регион. Епископ бачки је указао и да је Свети архијерејски Сабор, који је у заседању, упознат са страдањима нових људи и породица, али и опасностима ако киша не престане.

“Зато Сабор апелује на све наше свештенство и верни народ да настави са молитвом Богу јер он може да ублажи ту невољу“, рекао је Иринеј бачки.

Владика је рекао да ће се СПЦ обратити и другим црквама и међународним добротворним организацијама за помоћ и подршку.

“Обратићемо се свима ван наше земље и региона, свима онима у црквама, али и другим чиниоцима у свету који могу да помогну“, рекао је епископ бачки Иринеј.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …