srlaten

Дан словенске писмености и културе

извор: СПКД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука

На иницијативу СПКД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука, у основним школама Града Бања Лука („Свети Ћирило и Методије“, „Свети Сава“, „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Стефановић Караџић“) обиљежен је Дан словенске писмености и културе.

У свом просвјетитељском опредјељењу СПКД „Просвјета“ је окренута првенствено према младим нараштајима и у том циљу је усмјерила своје дјеловање и представљање заслужних личности, које су, свака на свој начин, поставиле темеље српске писменсти, културе и духовности. На један врло популаран, најкраћи и најпрегледнији могући начин, обухваћен је период христијанизације и стварања словенског писма у 9. вијеку (Ћирило и Методије), период стварања самосталне средњовјековне српске државе у 12. и 13. вијеку (Свети Сава), период ослобођења од вишевјековног робовања под туђинском влашћу почетком 19. вијека (Доситеј Обрадовић) и период стварања модерне српске државности, када је извршена реформа језика и писма и ударени темељи модерне књижевности и културе (Вук Стефановић Караџић).


Издвојене су, дакле, личности које су својим радом и дјеловањем обиљежиле епоху и трајно задужиле српски народ. Познавање њиховог животописа, подсјећање на вријаме и историјске околности у којима су стварали и које су их изњедриле, омогућава правилно схваћање српске историје, тумачење њене садашњости и предвиђање њене будућности. Оно што им је заједничко, упркос свим разликама, је посредничка улога коју су имали у потоњим осмишљавањима српског националног бића на балканској вјетрометини, гдје ћемо „вазада западу исток бити, а истоку запад.“
Градски одбор СПКД „Просвјета“ је приредио и поклонио сталну изложбену поставку основним школама Града Бања Лука које носе имена наведених српских просвјетитеља. Изложба је постављена на централном мјесту у свакој школи и служиће генерацијама ученика да се брже, боље, лакше и свеобухватније упознају с нашим великанима. На тај начин „Просвјета“ реализује своју мисију да школе постану прве и праве културно-просвјетне установе, најближе народу и младима.
Свака од горе наведених школа уприличила је свечано отварање изложбе на Дан словенске писмености.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …