srlaten

Спомен плоча СПЦ у Трнави

У организацији Српског културно-информативног центра у Трнави и Удружења Срба у Словачкој,  под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Словачкој, 27. априла  уприличена је свечаност откривања спомен плоче на згради у Трнави где се некада налазила Српска православна црква. На словачком и српском језику исписано је: „Почетком 18. века Срби су овде изградили православну цркву у којој су се одржавале богослужбе до половине 20. века“.

Trnava_28 4 15

Спомен плочу су, у присуству чланова Удружења Срба у Словачкој, представника Амбасаде Републике Србије у Братислави, Архиепископа прешовског – Митрополита чешких земаља и Словачке господина Растислава и његових сарадника, чланова Архиепископије прешовске, представника Уреда Владе Словачке Републике за националне мањине и родну равноправност, као и словачких грађана, открили амбасадор Шани Дермаку и Аница Рибич, председница Српског културно-информативног центра у Трнави. Амбасадор и господин Растислав су се кратким пригодним говором обратили присутнима.Свечаном откривању спомен плоче је претходила литургија у православном храму у Трнави коју је служио господин Растислав.

Реализацију пројекта су подржали и суфинансирали Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Савет владе Словачке Републике за националне мањине и родну равноправност, као и Православна црквена општина у Трнави.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …