srlaten

Споразум Србије и Канаде о социјалној сигурности

У Београду су крајем прошлог месеца министар рада, запошљавања и социјалне политике, Јован Кркобабић, и амбасадор Канаде, Роман Вашчук, потписали Споразум о социјалној сигурности између Србије и Канаде. Овим споразумом се непосредно уређује остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања за више од 100.000 грађана српског порекла који живе и раде у Канади.

Истакнуто је да ће тај документ бити по хитном поступку упућен на ратификацију у Скупштину Србије, као и да се његова ратификација очекује и у канадском парламенту.

Споразум регулише права корисника ове две земље и у случају повреде на раду и професионалне болести. Такође и то да,ако су права остварена у Канади, исплата може да се обави и у Србији.

Србија примењује споразуме о социјалном осигурању са 27 држава, од којих су већина чланице Европске Уније, у којима живи и ради велики број грађана из Србије.

Кркобабић је рекао да су такви споразуми у последње две године закључени са Словенијом, Турском, Кипром, Швајцарском, Белгијом, Словачком, Аустријом, Бугарском и додао да се очекује закључивање споразума с Румунијом, Русијом и Украјином, Француском и Мађарском.

Према министровим речима, покренута је и иницијатива за закључивањем споразума с Аустралијом, Новим Зеландом и Сједињеним Америчким Државама.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …