srlaten

Срби добро интегрисани у Аустралији

Амбасадорка Аустралије др Хелена Студерт и директорка Канцеларије за дијаспору др Славка Драшковић сложиле су се да је српска дијаспора веома важан фактор у повезивању две земље. Оне су разговарале о предстојећој Скупштини дијаспоре у јулу месецу, о недавној успешној посети истакнутих припадника српске дијаспоре матици, као и о пројектима који укључују нашу заједницу у Аустралији.

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић се интересовала за последњи попис у Аустралији који је показао да има 70.000 Срба, што је 30 одсто мање него раније. Амбасадорка је указала да је то последица постојања различитих категорија у односу на претходно изјашњавање када су постојали Југословени.

„Нама је веома важно да имамо валидан увид у бројност Срба у Аустралији, јер је то битно за репрезентативност саме заједнице и њен значај у друштву“, истакла је др Драшковић.

Обострани је закључак да је огроман потенцијал српске дијаспоре недовољно искоришћен.

„Амбасада остаје заинтересована да прати и подржи активности Канцеларије у јачању сарадње с делегатима Скупштине дијаспоре и успостављању и јачању веза са дијаспором пре свега у области образовања“, изјавила је амбасадорка.

Она је додала да српску заједницу у Аустралији карактерише генерација младих и образованих људи, који су веома добро интегрисани.

„Управо они представљају капитал знања и искуства које могу да пренесу Србији“, истакла је амбасадорка др Хелена Студерт у разговору са директорком Канцеларије др Славком Драшковић.

Амбасадорка је као позитиван пример у односима две земље навела и добру сарадњу на парламентарном нивоу између аустралијских и српских група пријатељства. Она је изразила заинтересованост за даљи развој ове сарадње кроз стажирање у скупштини и укључивање младе српске дијаспоре Аустралије у парламентарне процесе у Србији.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …