srlaten

Срби и даље дискриминисани

Извор: Данас

Програм стамбеног збрињавања избеглица у Хрватској дискриминише Србе, а фаворизује Хрвате из Босне и Херцеговине који живе у Хрватској, оцењује Коалиција удружења избеглица. Ова организација у јучерашњем саопштењу од Хрватске захтева да изједначи права Срба и осталих и омогући им остваривање станарског права под истим условима.

„Хрватска треба да укине дискриминаторске услове за добијање станац кроз Програм стамбеног збрињавања, да обезбеди исту откупну цену по квадратном метру каква је била 1990.-их година и да обезбеди правичну надокнаду за одузето станарско право за све избегле Србе који не желе или не могу да се врате у Хрватску“, пише у саопштењу које потписује Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица.

Уз то, стамбено збрињавање избеглица није уређено на јединствен начин, јер је рок за подношење захтева за подручја захваћена ратом трајно отворен, док је рок за подручја где није било сукоба истекао у суботу, 31. августа.

Коалиција удружења избеглица подсећа да избегли Срби, да би стекли право на стан, морају да докажу да од 8. октобра 1991. године нису били власници или сувласници куће или стана било где, док је за Хрвате из БиХ услов био да немају други стамбени објекат у Хрватској.

Срби морају да дају изјаву да желе да се врате у Хрватској што се такође не тражи од других избеглица. У саопштењу се тврди и да је за Србе који се одлуче за повратак висока откупна цена станова – 400 до 600 евра по квадратном метру, док Хрватима избеглим из БиХ Хрватска поклања станове и куће које су добили кроз Програм стамбеног збрињавања.

Коалиција удружења избеглица подсећа да је Бечким споразумом о сукцесији СФРЈ, који је потписала и Хрватска, станарско право дефинисано као имовинско, те би морало да буде враћено свима, без обзира на националност, указује се у саопштењу.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …