srlaten

Срби из Канаде скупили 500.000 долара

Извор: Курир

Исељеници српског порекла у Канади приложили су 400.000 долара за помоћ поплављенима у Србији и БиХ. Према проценама директора фонда „Цар Лазар“ Цвика Видаковића врло скоро прилози пострадалима у матици премашиће пола милиона канадских долара.

poplava

Реч је о новчаним прилозима прикупљеним у парохијама српске цркве односно епархије канадске који се достављају у добротворни фонд „Цар Лазар“, а биће прослеђени у Београд на рачун који је наменски отворен за помоћ поплављенима при патријаршијском фонду „Патријарх Павле“.

Прикупљање помоћи је још у току, а знатна сума прилога очекује се на великом скупу канадских Срба идућег викенда поводом традиционалног епархијског дана и прославе 20. годишњице јединог српског манастира у Канади у Милтону, у провинцији Онтарио у чијој је парохији већ сакупљено 8.000 долара.

Из две црквено-школске општине у Ванкуверу стигло је безмало 40.000 долара, из Калгарија 22.000, из Едмонтона прво 35.000, а затим још 15.000, из Винипега 12.000, из Виндзора 42.000. Прилози из Киченера износе 22.000, из Оквила 26.000, из два храма црквено-школске општине „Свети Сава“ у Торонту 44.000, из Хамилтона 26.000, из Монтреала 30.000, из Отаве 15.000 … Помоћ су упутили и исељеници из малих парохија у Ледбридзу у Алберти (5.000 долара) и из Келоне у Британској Колумбији (6.000).

Списак није потпун, а још мање коначан. Има много појединачних уплата и прилога са посебно организованих добротворних и културних манифестација попут продајне изложбе слика уметника српског порекла коју је у Торонту приредила Српска национална академија (4.600 долара).

Српске цркве односно црквено-школске општине у Канади су регистроване као хуманитарне организације и приложници добијају потврде које су (у делимичном износу) признате приликом годишњег обрачуна прихода за смањење пореских обавеза. Осим на описани начин канадски Срби су новцану помоћ слали и шаљу директним уплатама на посебне рачуне владе Србије и БиХ (Републике Српске), као и на посебан рачун који је у Отави код једне од највећих канадских банака, Монтреал банке, отворила амбасада Србије.
У Отави, Монтреалу, Торонту и другде прикупљана је и помоћ у храни, одећи, хигијенским и другим робним артиклима, а доставу у матицу врши хуманитарна организација „28. јун“.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …