srlaten

Срби и Канађани из Калгарија помажу поплављене у Србији

извор: Блиц

Канадски Срби и њихови суграђани из Калгарија, у западној провинцији Алберта, организују низ акција за помоћ поплављенима у Србији и Босни и Херцеговини.

застава канаде

Током традиционалног Српског фестивала, мултикултурне манифестације која је привукла хиљаде посетилаца и учеснике-досељенике пореклом из Чилеа, Шкотске, Бугарске и Украјине, постављене су кутије за хуманитарне прилоге, а тако сакупљеном новцу придодат је чист замашан фестивалски приход.

Акција је још увек у току јер се очекују додатни прилози са црквеног пикника и посебног ручка за помоћ селима Семберије следећег викенда.

У видео-изјави за једну од две најгледаније канадске националне приватне ТВ мреже, прота цркве Свети Симеон Мироточиви Обрад Филиповић рекао је да се помоћ сакупља у свим парохијама канадске епархије и да се може очекивати да у добротворни фонд „Цар Лазар“, који у Канади постоји дуже од 20 година, буде уплаћено пола милиона долара за помоћ пострадалима.

– Пре две године подручје Калгарија захватиле су поплаве због изливања реке Хај ривер, али су мајске поплаве у Србији и Босни и Херцеговини десет пута горе – нагласио је прота Филиповић, позивајући гледаоце милионског ТВ-аудиторијума широм Канаде да помогну.

За помоћ су се заложили и гости Српског фестивала, посланица федералног парламента у Отави Џоан Крокет и посланик провинцијског парламента Алберте Вејн Цао. Њих двоје ће анимирати премијера и владу Алберте, као и министарство иностраних послова Канаде да помогну Србију и БиХ, као што је то Канада учинила помажући раније унесрећене на Филипинима.

У локалној подружници Црвеног крста Калгарија отворен је посебан рачун за помоћ поплављенима на Балкану.

Kalgari

Нето приход са годишњег концерта српског КУД „Фрула“ такодје је намењен поплављенима у Србији, баш као и приход са наменске забаве младих у једном од градских клубова.

Калгаријански Срби и особа задужена за односе са јавношцу у црквено-школској општини „Свети Симеон Мироточиви“ Милица Опачић, постарали су се да о поплавама у Србији и БиХ буду обавештени сви Калгаријанци посредством локалних ТВ-станица.

Посебан проглас за помоћ на радију емитује се током целе ове седмице. Калгари је један од највећих канадских градова, простире се на 825.000 квадратних километара, градске границе су на раздаљини од 70-80 километара, а у ширем региону живи више од 1.200.000 становника, међу којима и 5.000 грађана српског порекла.

Они се у привредно просперитетни (енергија-нафтни шкриљци, висока технологија, финансијски сервиси, транспорт, туризам итд) Калгари досељавају почев од 1990-их година, док је дотад тамо живело само четрдесетак породица српског порекла.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …