srlaten

Срби протестом до статуса националне мањине

Извор: Франкфуртске вести

У Љубљани, испред седишта Савеза српске дијаспоре, у суботу 31. августа, окупила се мања група грађана која је затражила да се Србима у Словенији додели статус националне мањине.

Након окупљања испред седишта Савеза српске дијаспора, та група се упутила ка Министарству културе Словеније, заставши испред Амбасаде Србије и Градске скупштине.

Савез српске дијаспоре одржао је раније конференцију за новинаре на којој је позвао словеначку владу да Србима у Словенији додели статус националне мањине. Председник Савеза Саша Гајић је рекао да је српска заједница у Словенији дискриминисана у односу на три Уставом признате мањине – италијанску, мађарску и ромску.

Гајић каже да је српска заједница била дискриминисана и када је у питању приступ европским фондовима додељеним Министарству културе Словеније. Реч је о фонду од око 15 милиона евра, а у Министарству културе Словеније тврде да није било дискриминације и корупције када се додељивао тај новац мањинама. Коментаришући мали број данас окупљених, Гајић је казао да су организатори само желели да скрену пажњу на своје захтеве и да ће, уколико они буду игнорисани, у року од неколико месеци бити организован протест са неколико
хиљада људи.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …