srlaten

Срби у Источној Европи

У Градској кући у Новом Саду одржана је промоција књиге Марка Лопушине „Срби у Источној Европи“, чије издавање је суфинансирала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

promocija-knjige-marka-lopusine-u-novom-sadu

Марко Лопушина, хрoноничар живота наших људи у расејању објавио је нову књигу „Срби у Источној Ервопи“, а на промоцији у Новом Саду најављен је и излазак првог тома „Енциклопедије српске дијаспоре“, као и рад на књигама „Срби у Великој Британији“ и „Срби  у Скаднинавији“.

“Настављајући своја истраживања Срба у расејању Марко Лопушина је написао књигу у два тома о нашем народу у земљама бивше царске Русије и Варшавског пакта. Ово је ретко сведочанство о постојању Срба на просторима Источне Европе, са ког су потекли и коме се стално враћају“, рекао је на презентацији овог дела др Небојша Кузмановић, представник Покрајинског секретаријата за културу Војводине.

Промоција двотомне хронике, коју је суфинансирала Управа за дијаспору, а издали су „Прометеј“ и „Еупрогрес“ одржана је  20. септембра у У Градској кући у Новом Саду. На промоцији су говорили издавачи Зоран Колунџија, Радомир Чубрановић, др Небојша Кузмановић и аутор Марко Лопушина.

“Још у седмом веку Срби су бивствовали на просторима Источне Европе, али су их тада звали Венеди, Раци, Бојки, Луги и Серви. Имали су своје земље Венедију, Бојкију, Славеносербскују, Белу Србију и Нову Сербију. Прва масовна сеоба била је под патријархом Чарнојевићем, а потом се наш народ селио на исток Старог континента после великих ратова. Тада су Срби били граничари и борци у Чешкој, Словачкој, Мађарксој, царској Русији, а данас су градитељи овог дела Европе”, рекао је Лопушина.

На промоцији је било око стотину љубитеља књиге. У уметничком програму учествовао је хор старих народних песама „ИСОН“ из Новог Сада, који води проф. Миодраг Миша Близанац.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …