srlaten

Срби у Кијеву страхују за своје животе

Извор: Информер

Драган Станојевић, председник Уједињене српске дијаспоре Евроазије, који живи у Кијеву, каже да градом лутају наоружане банде, тако да већина грађана ретко излази из домова, а децу не пуштају ни у школу.

dragan stanojevic

Срби у Украјини већ три месеца, колико трају антивладини протести, живе у агонији и страху. Драган Станојевић, председник Уједињене српске дијаспоре Евроазије, који живи у Кијеву, за Информер објашњава да градом лутају наоружане банде, тако да се већина грађана, укључујући и Србе, плаши за своје животе, не излазе из домова, а децу не пуштају чак ни у школу.

Мржња према Русима

[blockquote_left] Подела земље мало вероватна

Драган Станојевић каже да грађани у Украјини причају о три могућа решења за излазак из кризе. Један је подела земље на исток и запад, други федерализација државе, а трећи, највероватнији, промена власти. – Први сценарио никоме не би одговарао, иако је земља већ дуго дубоко подељена. Федерализација би решила многе проблеме, међутим, мислим да ће се ово решити тако што ће Запад на чело Украјине поставити свог човека – објашњава Станојевић. [/blockquote_left] Српски бизнисмен, који од 1994. живи у Украјини, каже да су се екстремне групе отргле контроли и да лидери опозиције, који су започели протест против режима председника Виктора Јануковича, више не могу да их контролишу.

– Кијевом лутају наоружане екстремистичке групе, које пуцају чак и на полицију. Прекјуче смо на улици видели како се један црни џип зауставља поред полицијске патроле, а младићи из њега пуцају на полицајце – каже Станојевић.

Представник српске дијаспоре додаје да због такве ситуације већина грађана избегава да излази из куће јер у сваком тренутку могу да постану жртве.

– Одемо само до продавнице по храну и то је све. Никоме не пада на памет да иде до центра, где се одвијају најжешћи сукоби. Будући да су неки излази из Кијева блокирани, људи не излазе ни из града. Доскоро смо децу морали да водимо у школу, међутим, сада их више не пуштамо ни на наставу. Ја их имам двоје и мислим да је безбедније да су код куће – прича Станојевић.

Ванредно стање

[blockquote_left] Међу жртвама нема Срба

Министарство спољних послова Србије саопштило је да међу страдалим, повређеним и приведеним особама у Украјини нема српских држављана. МСП саветује да се грађани Србије уздрже од путовања у Украјину, посебно у Кијев и друге веће градове. Нашим грађанима који привремено бораве и раде у тој земљи препоручује се да избегавају јавне скупове и да буду у контакту са Амбасадом Србије у Кијеву. [/blockquote_left] Према његовим речима, међу демонстрантима је распрострањена мржња према Русији – толико да у центру протеста на Тргу независности у Кијеву лоше пролазе они који причају руски.

– Недавно су једног руског новинара крвнички претукли зато што је говорио својим језиком – наводи Станојевић, који је иначе ожењен Рускињом. Фирме у Кијеву су, према Станојевићевим речима, скоро све затворене, као и тржни центри и већина продавница, а сам центар града подсећа на ратну зону.

– У суштини, у Кијеву влада ванредно стање, само што оно није званично проглашено. Полиција има довољно снаге да прекине протесте, међутим, они користе умерену силу. Као да нема политичке воље да се прекине насиље – закључује Станојевић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …