srlaten

Срби у Посавини: Важно је да останемо овде и будемо сложни

Помоћ коју смо добили много нам значи, јер показује да неко брине о нашем народу у Босни и Херцеговини који ту и треба да остане, буде сложан и међусобно се подржава, кажу српске повратничке породице из Посавине, којима је уручена помоћ у виду пољопривредне механизације.
Image

Помоћ, укупне вредности два милиона динара, део је пројеката које суфинансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова.

Реч је о мотокултиваторима, моторним тестерама, тримерима и прскалицама за воће које су добиле породице из кантона Посавина, а помоћ им је уручена 10. децембра у Новом Граду, у општини Оџак.

„Пуно нам значи да неко води рацуна и брине о нашем народу јер је важно да повратнички народ остаје, да се бори, да има жељу да остане и живи овде“, рекла је Нада Шучур, која је добила моторну тестеру.

Она је истакла да се у Новом Граду живи добро, али и додала да је важно да српски народ који ту живи буде сложан и да се међусобно подржава.

„То је најбитније, да смо ми Срби заједно, све остало се превазиђе“, рекла је Шучур.

Слично мишљење има и Чедомир Борајевић, који је такође добио моторну тестеру.

Он је рекао да има жеље и наде за повратком и истакао да Срби у БиХ могу и морају живети, те да ни по коју цену и ни под којим условима не треба да продају своју земљу.

Поводом доделе пољопривредне механизације, Нови Град је посетио директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Он је подсетио да је у Србију први пут дошао 2005. године како би помагао Србима на КиМ који живе у енклавама, додајући да је тада мислио да на Балкану само на КиМ има проблема, али да се уверио да је то случај и у другим деловима региона.

Навео је да је, када је у априлу ове године у први пут био у БиХ и обилазио Србе у другим крајевима региона, углавном повратнике, био изненађен због економског стања, али и због тога што, иако је прошло много година од рата на овим просторима, неки људи и даље живе окренути према рату и у српском народу који ту живи и даље виде непријатеље.

„Био сам изненађен храброшћу, племенитошћу свих мештана са којима сан разговарао. Видео сам да они живе свој живот, не жале се и ништа не траже“, рекао је Гујон.

Изразио је задовољство што као директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону може да помогне.

„Поклонили смо вам мултикултиваторе, моторне тестере…да ли је то довољно? Није. Нећемо променити ваше животе захваљујући тој помоћи, нити сте ви то тражили зато што и без нас можете, али ми без вас не можемо зато што кад показујемо бригу Србије свима вама, од најстаријих до најмлађих, онда показујемо да смо солидарни, да смо један јединствен народ. Мозда то звучи парадоксално јер сам Француз, али живећи са вама осецам се као део вас и оно сто говорим, говорим из срца јер тако осећам“, рекао је Гујон.

Председник српског грађанског удружења „Посавина“ Дамир Иветић рекао је да ова помоћ даје нову енергију и снагу свим људима српске националности који живе на територији Посавског кантона.

„Ово је највећа конкретна помоћ која је додељена повратницима српске националности после рата. Обећавам да нећемо стати на овоме. За наредне године планирамо да рехабилитујемо задругу која је постојала овде у Новом Граду, да следећег пута добијемо и тракторе и много већу механизацију како би људи који овде живе од свог рада, пољопривреде, могли да преживе“, рекао је Иветић.

May be an image of 13 people, people standing and outdoors

Председник месне заједнице Нови Град Дамир Ковачевић захвалио је Гујону и Влади Србије на помоћи која је, додао је, свакако добродошла и људима много значи.

Начелник општине Вукосавље Борислав Ракић рекао је да долазак Гујона у ове крајеве показује да ипак постоји нада за повратак у Нови Град, Дубицу и сва околна места у којима су пре рата живели Срби, а данас су Срби повратници.

Захвалио је Гујону што их није заборавио, али и Влади Србије на подршци коју пружа Вукосављу.

„Ова помоћ је далеко већа него она финансијска коју добијамо од Владе Србије зато што ови људи виде да нису заборављени и да има наде да ће до краја свог живота живети барем у неким нормалним условима које смо пре рата имали. Сви тежимо ка томе, да се вратимо, обновимо своје куће и живимо као сви други“, казао је Ракић.

Осим помоћи у виду пољопривредне механизације, помоћ је добило и 35 српских и бошњачких породица из Босанског Петровца којима су јуче, 11. децембра, уручени уговори о донацији стеоних јуница, за шта је опредељено више од шест милиона динара.

Такође, у оквиру пројеката које суфинансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, опредељено је милион динара за помоћ пчеларима у Босанском Грахову.

Текст: РТВ

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …