srlaten

Срби заслужују поштовање, без њих нема мира на Балкану!

Извор: Курир

У бечкој Улици Царског већа, одмах из парламента Аустрије, налази се парламентарни клуб Слободарске партије Аустрије (ФПÖ). У поткровљу, уз панораму историјског центра Беча, разговарали смо са Хајнц-Кристијаном Штрахеом, шефом ФПÖ, који за Курир објашњава зашто се његова странка тако активно припрема за изборе за Европски парламент, због чега га није изненадио резултат референдума о досељавању миграната у Швајцарској и зашто поштује српски народ, чији су припадници који живе у Аустрији, како каже, веома добро интегрисани у аустријско друштво.

Hajnc

Какав резултат очекујете на изборима за ЕУ парламент 25. маја?
– Желимо да добијемо још већу подршку гласача, да напредујемо што више да бисмо у Бриселу могли да заступамо и реализујемо наше црвено-бело-црвене интересе (то су боје аустријске заставе, нап. М. И.). Конкуренти су нам СПÖ, ÖВП, Зелени, НЕОС – сви они делују као ЕУ секта. ЕУ им је сурогат религије. Заступају интересе глобалних концерна и банака, а при томе занемарују интересе становника Аустрије. Европа је на странпутици ако мисли да треба да буде централистичка држава, а многи желе управо то. Ми желимо другачију Европу, која ће развијати различитост култура и језика у заједници равноправних отаџбина. Не желимо да Европа иде у правцу централизоване федерације по узору на САД. Срећом, видимо како у Француској, Енглеској, Холандији и другим државама људи у све већем броју другачије размишљају о Европи, желе већи национални суверенитет.

Не желимо да Европа одлучује о сијалицама, слободи насељавања, нашим унутрашњим безбедносним политичким или социјално-политичким питањима. Ту свака држава за себе зна шта је најбоље. Европа мора да прихвати да у демократском друштву већина одлучује, управо као у Швајцарској.

Како реагује ФПÖ на референдум западних комшија о рестриктивнијој политици досељавања у Швајцарску?
– Не разумем нервозу у вези с тим. Швајцарци су референдумом, директно демократски изјавили да желе да одлучују о томе кога ће примити. Сигурно ће радо примити сваког ко може нешто да им допринесе. То је њихово право. Не желе да им то Брисел одређује. Ми у Аустрији не желимо да нам Брисел октроише да Турска мора да буде чланица ЕУ. Турска није европска држава. Турској је још у шездесетим годинама прошлог века обећано чланство, када је одатле масовно увезена радна снага у западну Европу. То је било неискрено и некоректно јер о томе није питано становништво. ЕУ је, географски и културно, пројекат Европе. Уласком Турске у ЕУ то би постао евроазијски пројекат. Не прихватамо то. Уосталом, морамо још много тога да урадимо код куће. Има много европских нација које деле наше вредности, а још нису чланице ЕУ. Ту видимо нашу одговорност. Додаћу и ово – Европу доживљавамо и као заједницу хришћанских вредности. Не желимо да оне нестану.

ФПÖ једина у Аустрији активно подржава српску политику по, рецимо, питању Косова и Метохије. Многи сматрају да то чините само опортунистички.
– За нас слободарце слобода и праведност су темељне, универзалне вредности. Трудимо се да се оне остваре у нашем ближем окружењу. Сваки европски народ са хришћанским вредностима је наш партнер, а то је несумњиво српски народ. Слободарски став Србије заслужује респект. Српски народ је преживео векове тешке османске власти, није нестао и успео је да се ослободи. Без српског народа нема мира на Балкану. Ако се жели мир на Балкану, не може се водити политика против Србије. Не може се водити политика против Русије ако се жели мир у Европи. Многи европски политичари не схватају комплексност проблема, делују једнострано. Ми нисмо шовинисти, али волимо своју отаџбину, културу и све друго што доприноси цивилизацији. Имамо много српских пријатеља – вредне људе, хришћане, који живе у Аустрији и који су овде задовољни, који не могу да се пожале на своју нову домовину. Срби су позитиван пример интеграције, позитиван део аустријског друштва. Многи Срби су приступили ФПÖ, ту направили политичке кораке, имамо више посланика српског порекла у разним бечким и другим општинама. Са Србима имамо заједничке културне вредности, са њима немамо проблема.

Имате ли контакте са политичарима у Србији?
– Имамо коректан контакт са СНС и сарадницима Војислава Коштунице. Поздрављамо и позитиван развој Србије у последњих десетак година, реформе, напоре у борби против корупције…

[blockquote_left] Србин успешан у ФПÖ

Интервјуу са ХЦ Штрахеом присуствовао је Константин Добриловић, функционер ФПÖ и председник Хришћанско слободарске платформе. Родом Србин, Добриловић је и на листи кандидата ФПÖ за изборе за Европски парламент на 15. месту. [/blockquote_left] Не чини вам се да је ФПÖ тренутно у угодној ситуацији у Аустрији, привлачите незадовољне, а не морате да владате?
– Не можемо да се осећамо добро кад у многим деловима Европе влада огромна незапосленост, када људи у Грчкој не знају да ли ће моћи да прехране децу следећег месеца, или када у суседној Мађарској видимо како се политичка ситуација развија у нежељеном смеру. Све то указује на политичку одговорност, али многи политичари сматрају да то није у њиховој сфери утицаја и одговорности. Ни Аустрија није од тога поштеђена. Имамо 450.000 незапослених, а експерти упозоравају да ће их бити још више. Ово тражи политички одговор, нове законе. Таква ситуација није лака ни за владајуће, нити за опозиционе партије, које желе, уз помоћ демократске већине, да преузму власт.

Шта у првом реду сматрате лошим у Аустрији?
– Од некадашње велике царевине мала Аустрија је наследила превелико „државно-управно сало“. Протежиранима у том црвено-црном салу није у интересу да се оно елиминише. У управи потоне сваке године 10 до 11 милијарди евра. Превелико пореско оптерећење осећају и Аустријанци, радници, који себи све мање могу да приуште иако вредно раде. Већ имамо милион становника који живе испод границе сиромаштва. Још смо бољи од већине Европе, али то није утеха. Зато и на европском нивоу сматрамо да није праведно што се малобројни велики концерни богате на рачун грађана.

Можете ли на изборима за Радничку комору у марту и за бечку скупштину у 2015. године да угрозите доминацију социјалдемократа у Бечу, који међу светски метрополама носи титулу града најбољег за живот?
– Указаћу на то да је један од најпознатијих градоначелника Беча био слободарац. Цајетан Фелдер је у 19. веку направио водовод, централно гробље, јавна купатила… Актуелне интернационалне студије о квалитету живота у граду ослањају се искључиво на ставове врхунских менаџера, а не обичних људи, који имају другачије проблеме. У Бечу је број људи који добијају социјалну помоћ 120.000, број незапослених је рекордан, порези и доприноси расту. Укратко, и у Бечу има много дефицита.

Много је оних који нису задовољни садашњом црвено-зеленом бечком владом. Ако грађани желе промене, морају да бирају нас јер једино ФПÖ Беча може да измени стање. Радо бих био градоначелник Беча. Уверен сам да бих брзо кориговао много тога лошег у граду.

Скоро сви озбиљни страни медији ФПÖ класификују као крајње десну, радикално-националну, популистичку партију. Да ли сте задовољни тиме?
– То је ланац ружних гласина. То је доживео и Николић и многи други. То мора да се мења, да свако ко није лево, одмах буде оклеветан. Постоји левица, постоји средина, постоје и слободарске партије које нису лево. Уверен сам да људи то све више осећају. Код медија се често питам ко им је власник и какве интересе заступају.

На крају, имате ли поруку за српске читаоце?
Штрахе (на српском): Косово је срце Србије!

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …