srlaten

Србија инсистира на основним правима Срба у Хрватској

извор: Танјуг
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је  да ни Влада Србије, ни он као премијер, никада нису тражили промену изборне воље грађана Хрватске, али јесу и инсистираће и убудуће на основним правима Срба у Хрватској.
ALEKSANDAR VUCIC
Александар Вучић, председник Владе Србије извор: Танјуг

„Kао председник Владе Републике Србиjе имам обавезу да одговорно и озбиљно одговарам на неретко и помало бесмислене оптужбе коjе долазе на рачун наше земље и наше владе и нашег народа Oво jе jедна од тих“, рекао jе премиjер реагуjући на оптужбе ХДЗ да jе Влада Србиjе на челу са њим као премиjером захтевала распуштање градског већа Вуковара, мешаjући се тако у унутрашња питања Хрватске.

„Никада ни jа као председник, ни Влада Србиjе нисмо тражили било какво распуштање било коjег градског већа. Нисмо тражили промену изборне воље хрватског народа ни у Вуковару, нити у било коjем другом месту, нити смо тражили промену воље српског народа ни у Вуковару, нити у било коjем другом месту…Нисмо се мешали никада у оно што jе хрватски народ одлучивао и сви остали грађани Хрватске“, истакао jе премиjер у изjави Танјугу.

Oно што смо тражили, рекао jе Вучић, jесу основна, елементарна права за српски народ.

„И то ћемо наставити да тражимо“, нагласио jе.

Oн jе рекао да ће и он и Влада Србиjе истовремено улагати и у будућности огромне напоре и велику енергиjу да сачувамо добре односе са Републиком Хрватском.

„Надам се да jедини начин да се води успешна изборна кампања у нама суседноj земљи неће бити таj да се нешто каже или учини против Срба“, приметио jе премиjер.

Вучић jе поручио представницима ХДЗ као велике политичке странке да jе, уколико им jе лакше, увек боље да нападну њега као председника Владе Србиjе и српску владу..

„Aли, волели бисмо да Срби у Хрватскоj могу да живе у миру, да имаjу пуну слободу изражавања, да имаjу право на коришћење свог jезика и писма“, истакао jе Вучић.

Oн jе рекао да би у том случаjу и он и српска влада били задовољни и више ни на коjи начин у будућности не би ни реаговали.

„На политичке нападе немамо право, а можда имамо и обавезу да на те нападе не одговарамо или да одговоре прећутимо, управо због одговорности коjу имамо према нашем народу“, закључио jе председник владе Србиjе.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …