srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Србија користи македонска искуства

Србија користи македонска искуства

Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору и Александар Чотрић, председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону су приликом посете Македонији иницирали састанак у Собрању како би разговарали о тамошњем искуству избора посланика из дијаспоре, спроводећи иницијативу изнету на седници Радне групе Канцеларије за измене и допуне Закона о дијаспори.

Очекује се да ће се тај сусрет догодити ускоро, уз посредовање отправнице послова амбасаде Србије у Скопљу Душанке Дивјак Томић.

Они су разговарали са Иваном Стоиљковићем, послаником Демократске партије Срба у Собрању, који је указао на добре и лоше стране увођења посланика из дијаспоре и предложио да македонски посланици из расејања изнесу своја искуства.

Александар Чотрић је рекао да ће тражити да се изборни закони у Србији промене, како би се обезбедило да од укупно 250 посланика скупштинског сазива неколико њих директно бира дијаспора у посебној изборној јединици.

Александар Влајковић је додао да је потребно прикупити искуства o избору посланика из дијаспоре, не само из Македоније, него и из других држава које имају народ у расејању и њихове представнике у парламенту, како би Србија следила њихов пример.

Check Also

Видовдански виртуелни скуп представника српске дијаспоре из САД

Представници српске дијаспоре из Сједињених Америчких Држава окупили су се на виртуелном скупу како би …