srlaten

Србија: могућност за сарадњу

Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске саопштила је да је у Лиону, 11. јуна успешно одржан  Први економски форум српске пословне дијаспоре и француских компанија и институција уз подршку Владе Републике Србије.

lion1

Конференцију је свечано отворио председник Привредне коморе и индустрије Лиона, Емануел Имбартон.

„Част је и привилегија Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске да на конференцији свечано објави формирање Пословног клуба у Лиону“, рекао је на отварању Милован Јовановић, председник Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске и додао да Пословни клуб из Лион-а већ 27. јуна као прву мисију организује посету Београду у току Пословног савета дијаспоре у организацији ПКС на којој ће се говорити о помоћи Србији у обнови и изградњи после поплава.

На конференцији је говорио Њ.Е. амбасадор Рајко Ристић из Париза као и Стеван Никчевић, државни секретар, из Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Иницијативу српске дијаспоре из Јужне Француске је поздравио и похвалио Франсоа Туркас, председник ЦГПМЕ (Генералне конфедерације малих и средњих предузећа Рона-Алпи која броји преко 200000 чланица фирми) који је том приликом и најавио сарадњу са Србијом 2015. године. У радном делу конференције, Ивана Станковић, саветница за економска питања Амбасаде Србије у Паризу, Филип Кунтић, саветник за страна улагања, СИЕПА, и Весна Пакај, директорка представништва ПКС у Паризу су током трочасовног излагања и представљања Србије кроз носеће секторе и нове могућности за сарадњу и партнерство придобили поверење француских компанија и пословне дијаспоре Срба, јер су већ после званичног дела конференције уследили индивидуални састанци.

Наставак пројекта је заказан за 18. септембар када се планира долазак француских привредника у Београд у организацији Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске и ПКС. Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске се у свом саопштењу посебно захваљује Канцеларији за сарадњу са дијаспором на подршци и суфинансирању пројекта, Министарству спољних послова Републике Србије  за подршку и ангажовање Амбасаде РС у Паризу као и Одељењу за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме, Агенцији СИЕПА и ПКС.

Check Also

Гујон: Позивамо Србе с имовином у ФБиХ да се јаве канцеларијама за правну помоћ

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијспором и Србима у региону, рекао је, гостујући …