srlaten

Србија: одговорно и озбиљно

У Београду је основано удружење „Форум Србија – Немачка“ са циљем унапређења економске и политичке сарадње између две државе. Почасни члан „Форума“ је Александар Вучић, први потпредседник Владе Републике Србије. Српско – немачки односи су значајни за даљи развој Европе, рекао је почасни гост „Форума“ Герхарт Шредер.

Форум Србија - Немачка
фото: Танјуг

Непосредно пре свечаног пријема у просторијама „Форума“ састали су се Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије и почасни члан „Форума Србија – Немачка“ и Герхарт Шредер, гост „Форума“.

Александар Вучић је рекао да је пред Србијом тежак пут, али да има сигурну будућност, јер је све у њеним рукама и поручио да се Србија не плаши да буде пријатељ Немачке.

„Србија се неће плашити да буде пријатељ Немачке, а то значи да испуњава своје тешке спољно политичке обавезе, али и унутрашње, као и тешке реформе и да се излечи од социјалитичког самоуправаљања како би направили модерну земљу тржишне економије. Ту нећемо правити компромисе“,  поручио је Вучић на свечаности поводом отварања «Форума Србија-Немачка».

Све зависи од нашег рада, спремности и марљивости, истакао је Вучић, верујући да ће у том случају, уколико се будемо понашали одговорно и озбиљно, имати подршку и Герхарда Шредера, који присуствује скупу, Немачке и канцеларке Ангеле Меркел као и немачког народа, пренео је Танјуг.

Герхарт Шредер

Шредер је тренутно председавајући одбора деоничара фирме Норд Стреам АГ, која је власник Северног тока. Од 2006. активан је у Ротшилд групи, у својству саветника за пословање у Источној Европи, Русији, Кини, Турској. Недавно је отворено упозорио на опасности које вребају у случају изолације руског председника Владимира Путина због кризе у Украјини. Свој став према Русији и кримској кризи Шредер је повезао и са бомбардовањем СРЈ 1999. године: „Послали смо наше авионе у Србију и заједно са НАТО бацали бомбе на суверену земљу, без резолуције Савета безбедности УН. Зато сам опрезан кад је реч о упирању прста у било кога“.

Шредер је изразио задовољство што има прилику да присуствује свечаности поводом почетка рада Форума, јер му је, како је подвукао, веома стало до побољшања српско-немачких односа пошто је то значајно за даљи развој Европе. Ништа није тако добро да не може бити унапређено. Зато се надам да ће иначе тесни односи две земље овим Форумом бити још једном интензивирани, рекао је Шредер. „За Немачку је Србија кључна земља на Балкану. Актуелна Влада Србије је суштински поправила односе са свим државама у региону, посебно са Хрватском и БиХ, што је и заслуга Александра Вучића, који је меродавно учествовао у политици прошле владе“, рекао је Шредер.

«Форум Србија Немачка»

«Форум» је регистрован као удружење које окупља појединце, организације и институције из Србије и Немачке у циљу развоја и унапређења српско-немачких односа у областима политике, привреде, културе, образовања и науке.

Директор «Форума» је Марко Чадеж је од 1. априла ове године и директор представништва Привредне коморе Србије у Франкфурту. Марко Чадеж је у Франкфурт отишао након рада на месту портпарола Амбасадар Немачке у Београду.

Почасни чланови Форума су амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, Гернот Ерлер из немачке странке СПД и председник Друштва Југоисточна Европа, Ружица Ђинђић и Филип Мисфелдер, посланик у Бундестагу и спољнополитички говорник посланичке групе ЦДУ-ЦСУ.

Пријему су присуствовали и представници српске дијаспоре у Немачкој, међу којима и проф. др Дејан Илић, као и директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић и заменик директорке Александар Влајковић.

Форум Србија Немачка
Марко Чадеж, Славка Драшковић, Дејан Илић, Александар Влајковић

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …