srlaten

Србија помаже Републици Српској да уведе 500 дигиталних учионица

Извор: РТС

Србија ће помоћи Републици Српској да се у следећој години уведе 500 дигиталних учионица широм РС, а почетком септембра биће потписан и споразум о свеобухватној сарадњи у области дигитализације, договорено је на састанку премијерке Србије Ане Брнабић и председнице РС Жељке Цвијановић.

Премијерка Ана Брнабић је новинарима, након састанка, рекла да Србија жели да пренесе знање које смо ми већ испробали, прошле године са 2.000 дигиталних учионица и увођењем дигиталних уџбеника.

Она је подсетила да ће од 1. септембра у Србији бити 500 основних школа повезаних на брз интернет, као и 10.000 дигиталних учионица.

Брнабићева је изразила уверење да ће почетком септембра Србија и РС потписати први конкретан споразум који ће помоћи Српској, да као што је случај у нашој земљи, и тако буде уведена е-управа.

„Све што смо видели да у последње две-три године функционише у Србији, желимо да пренесемо Републици Српској. Да наша сарадња не буде више само у инфраструктури, изградњи мостова, вртића, домова здравља, већ да то пређе и у домен знања, иновација, технологија“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је навела и да тим из Новог Сада, који је том граду донео престижну титулу Европске престонице културе 2021. године, сада ради са Бањалуком на кандидатури за Европску престоницу културе 2024. године.

Она је додала да ће Србија подржати Бањалуку да добије ту титулу и истакла да је сигурно да ће сарадња између градова Србије и РС оставити много тога доброг.

Брнабић је захвалила Жељки Цвијановић што, како је рекла, стално инсистира на проширивању сарадње, на добробит грађана.

„Сарадња Србије и Српске конкретна и да даје ефекте“  

Председница РС је истакла да је сарадња Србије и Српске конкретна, мерљива и да даје ефекте, управо онако на чему је инсистирао председник Србије Александар Вучић, те да у образовању постоје многа добра решења која могу да се копирају од Србије која иде много корака напред.

Цвијановић је, на заједничкој прес-конференцији, захвалила Србији на помоћи и подршци, истакавши да је веома важно да се преко инфраструктурних пројеката приђе грађанима.

Пренела је да је разговарала о надоградњи сарадње, овај пут у области образовања.

Указала је да су постигнути договори који ће се до септембра ставити на папир.

Истакла је да у Србији има много добрих решења која Српска може да копира, јер Србија у овој области иде много корака напред.

Цвијановићева је критиковала што народи у БиХ трпе штету што немају добре координисана деловања.

Захвалила се Србији на донацији од 500 нових дигиталних учионица, истакавши да ће област програмирања као један од обавезних предмета ући у основне школе.

„Дефинитивно морамо изаћии из стереотипа и уходаних оквира. Морамо да погледамо где модерни свет зарађује“, подвукла је Цвијановићева.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …