srlaten

Србија за памћење и Шетња кроз Србију

Током „Српског месеца културе“ у Великој Британији одржана је изложба фотографија Србија за памћење (A Serbia to Remembe) и представљање пројекта Шетња кроз Србију (Walk Serbia) у Амбасади Републике Србије у Лондону. Оба пројекта дочаравају Србију из очију странаца.

Агњешка Савић, пољакиња која је првобитно дошла у Србију због разговора за посао. Иако посао није добила, она се заљубила у нашу храну, природу, људе, и на крају се удала за Србина. Агњешка и њен пријатељ из Србије, Душан Грбић, аутори су изложбе фотографија под називом Србија за памћење (A Serbia to Remember)

Кевин Шенон, авантуриста, путописац и јавни говорник, објаснио је како је дошло до његовог пројекта Шетња кроз Србију (Walk Serbia). Марта 2010. године је кренуо на бициклистичку експедицију, с циљем да обиђе свет. Међутим, како су се средства смањивала, тако је морао да прилагођава план. Првобитно о Србији није много знао, нити јој је придавао посебну пажњу, али што јој се више приближавао, то су приче постајале све више застрашујуће. Строги цариници и пропали путеви деловали су као потврда тих прича, што га је навело на размишљања да се врати. Срећом то није урадио и тако се између Србије и Кевина развила посебна и блиска веза. Он се присећао многобројних анегдота о српском гостопримству – прича о трактористи љутитог израза лица, са којим је на крају отишао на пиво и у чијој кући је провео неколико дана, затим бајкер на Харли Дејвидсону код чије мајке се гостио српским специјалитетима недељу дана. Међутим, најтоплија прича била је о госпођи која му је понудила новац који је чувала за лекове, да би он имао за храну на путу. Тиме је обезбедила трајно место у Кевиновом срцу и постала једна од његових многобројних српских мајки.

Идеја о пројекту Шетња кроз Србију родила се када се Кевин вратио у Енглеску. Схватио је да жели детаљно да истражи Србију, да се упозна са људима које успут среће, сазна нешто о њиховим обичајима и култури, и то све темпом који њему одговара, а једини начин да то уради јесте да иде пешке.

Кренуо је у зиму 2013. године, и мада га је време послужило, ипак признаје да је најпријатнији део пута био током лета, кад је Србија најлепша, а људи највећи део времена проводе напољу и путнике позивају на ракију и мезе.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …