srlaten

Србија за Србе из региона

На предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, Влада Републике Србије је одобрила Пројекат „Србија за Србе из региона“ којим се безбеђују стипендије за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.

Под синтагмом „Срби из региона“, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумевају се припадници српског народа који живе у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Румунији, Албанији и Мађарској.

У оквиру овог Пројекта Министарство просвете, науке и технолошког развоја је расписало конкурс за школску 2012/2013 годину за доделу стипендија за све заитересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону старости од 18 до 35 година.

Услови за добијање стипендије су били да кандидат треба:

• да буде припадник српске националне мањине, да има држављанство једне од држава у региону, да буде млађи од 21 године за основне студије, млађи од 25 за мастер студије и млађи од 35 година за докторске студије
• да има одличан успех у средњој школи за упис у основне студије и просечну оцену изнад 8,50 за упис на мастер студије и завршене мастер студије обима 300 ЕСПБ за упис на докторске студије
• да поседује комуникацијски ниво знања енглеског или српског језика и након завршених студија, мора да се врати и живи у држави из које је дошао.

Предвиђено је похађање основних, мастер и докторских студија на државним универзитетима у Републици Србији и додељивање стипендија за оне струке, односно студијске програме, које су потребне српској заједници у одређеној држави.

Достављање потребних докумената за кандидате врши се преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у државама у којима живе. Селекцију и рангирање кандидата врши Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз препоруку Савета за Србе у региону. Стипендија се додељује у износу од 15.000,00 динара месечно, а подразумева се и бесплатна припрема за учење српског језика, бесплатна школарина, бесплатан смештај и исхрана, плаћена основна здравствена заштита и нега, бесплатна боравишна виза, бесплатно признавање средњошколских и високошколских диплома.

У школској 2012/2013 години додељено је укупно 40 стипендија. Додељене су стипендије за: 7 кандидата из Албаније (основне студије), 8 кандидата из Босне и Херцеговине ( 3 за основне студије, 3 за мастер студије и 2 за докторске студије), 7 кандидата из Мађарске ( за основне студије), 5 кандидата из Македоније ( 3 за основне студије, 1 за мастер студије и 1 за докторске студије), 2 кандидата из Румуније ( 1 за основе и 1 за мастер студије), 1 кандидат из Словеније ( за докторске студије), 5 кандидата из Хрватске ( 1 за основне, 1 за мастер и 3 за докторске студије) и 5 кандидата из Црне Горе ( за основне студије).

Стипендисти из Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске и Црне Горе од школске 2012/2013. године похађаће студије за које су се пријавили, будући да је њихово познавање српског језика довољно за наставак студија. Стипендисти наведених држава, који довољно познају српски језик, полагали су тест из српског језика као страног крајем августа 2012. године и они који су положили уписали су жељене студије у школској 2012/2013. години. Стипендисти који не знају српски језик, похађаће курс српског језика као страног у школској 2012/2013 години и уколико не положе тест изгубиће право на даље школовање у оквиру овог Пројекта. Од примљених кандидата накнадно је одустало, или није испунило услове, 3 стипендиста (по један из Румуније, Мађарске и БиХ), тако да укупан број примљених кандидата за школску 2012/2013 износи 37.

Укупан број пријављених кандидата износио је 104 ( Албанија – 14, БиХ – 44, Црна Гора – 8, Хрватска – 11, Мађарска – 12, Македонија – 12 и Словенија -1).

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …