srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Српкиња говорила у Доњем дому Британског Парламента

извор: Бритић

Девојка српског порекла Јелена Софронијевић говорила је претходне недеље током дебате у Доњем дому британског парламента. Дебата је емитована широм Велике Британије на каналу BBC Парламента.

 jelena sofronijevic

Она је од фебруара 2013. године изабрана за члана Омладинског парламента за своје локално подручје, a у оквиру удружењa UKYP (Парламент малдих Велике Британије),  које има за циљ да добијe гласове младих  до 18 година.

Кампања коју је спроводила посвећена је положају младих у локалној средини. Јелена Софронијевић је направила  кратки филм о проблемима младих и потенцијалним решењима, а који је приказан у школама на локалу. Посебна пажња је посвећена питању запошљавања, односно повећању броја радних места за младе,  волонтерским праксама, што  директно утиче на  квалитет пријава за послове које млади људи шаљу.

Када је  од шест пријављених кандидата изабрана, Јелена је почела је кампању Make Your Mark током које је посетила велики број младих у њиховим школама и омладинским клубовима. Радила је  и истраживање за младе. Анкета је чинило 15 различитих питања везаних за проблеме са којима се млади суочавају, као што су боље радно искуство или стипендије.

Успела је да оствари свој циљ и да пет најзначајнијих проблема представи током дебате Доњег дома Парламента. Као резултат издвојене су најургентније теме, које ће постати део националних кампања за наредну годину: „Наставни план да нас припреми за живот“ је главна кампања, а друга је  „Гласање са 16“.

У интервјуу медијима Јелена је рекла: „Сада могу поносно да кажем да сам прва млада особа српског порекла која је говорила у Доњем дому током дебате UKYP , а ово је дефинитивно нешто што ћу памтити заувек“.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …