srlaten

Српска црква у Трсту

Један од најлепших српских храмова налази се у Трсту, а посвећен је Светом Спиридону чудотворцу, заштитнику обућара и прерађивача коже. У самом је центру града, на тргу Понте Росо. Саграђен је захваљујући богатим српским трговцима окупљеним у Српској православној црквеној општини.

Изградња новог храма почела 1861. по пројекту архитекте Карла Мачакинија. Завршен је 1885. године, и може да прими око 1.600 верника. Спољашност се одликује префињеним украсима. На главној фасади налази се мозаик Св. Спиридона изнад којег се уздижу сулптуре светитеља са цветним декорима. На северној страни окренутом ка великом каналу налази се мозаик Св. Архангела Михаила.

Унутрашњост храма плени посетиоце величанственошћу византијске уметности. На централној куполи приказан је Христос Пантократор на звезданом небу. У тамбуру куполе Исус је насликан на престолу окружен светитељима. Нарочито се истиче велико сребрно кандило, поклон руског цара Павла Првог Романова. Руска кнегиња Јулија Самојлова даровала је храму златом оковано Јеванђеље.

У лађи храма налази се осам великих свећњака: четири су дар Јована Куртовића из 1763. а четири са симболима анђела, јеванђелисте и Св. Спиридона дар су Риста Шкуљевића 1899. године.

Данас у Трсту скоро да нема наследника богатих српских трговаца, али је ту Српска православна црквена општина, основана још 1736. године.

„Задњим таласом миграција и српских земаља заједница је знатно повећана, тако да неки незванични подаци говоре да има око 12 хиљада Срба који се налазе на територији Трста са ближом или широм околином“, каже Златимир Селаковић, председник Српске православне црквене општине у Трсту.

Овај дивни храм одржавају захваљујући људима који несебично улажу и зато имају обавезу.

„Гледамо да максимално сачувамо идентите, верску орјентацију, пуно радимо са младима, црква је доста присутна и у кућама и уопште у привредном и културном и сваком другом погледу“, каже Селаковић.

Храм Светог Спиридона обухваћен је законом о заштити уметничких споменика Италије. Пре четири године Трст је издвојио два милиона евра за његово реновирање.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …