srlaten

Српска деца из Хрватске у Београду

извор: Танјуг

У оквиру дводневне посете Београду група од педесторо српске деце из Хрватске заједно са министром за рад, запошљавање и социјалана питања Александаром Вулином обишла је данас Авалски торањ и посетила зграду Старог Генералштаба где их је дочекао министар одбране Братислав Гашић. Деца настављају боравак у Београду посетом Калемегдану и разгледањем града са брода „Златно срце“.

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН СА ДЕЦОМ
Вулин је рекао да му је част што се срео да децом, од које је вћхина њих први пут у Београду, и додао да је главни град Србије увек добар домаћин који воли децу. Велико ми је задовољство што ће када се врате кући деца својим вршњацима моћи да пренесу да су овде добродошли и вољени, рекао је Вулин.

„Србија неће заборавити ни једног Србина без обзира где је рођен и где живи и увек ћемо се борити за њихова права, да могу да се осећају као Срби, пишу својим писмом и говоре својим језиком и да буду добри грађани земаља у којим живе“ , каже Вулин.

Деца основих школа из Загреба, Копривнице, и Великог Поганца су имали прилику да поред Авалског торњапосете и зграду старог Генералштаба.

У Великој сали Старог Генералштаба примио их је и добродошлицу им пожелео министар одбране Братислав Гашић. Са својим професорима деца су обишла су и Војни музеј.

гасиц
извор: Министарство одбране

Гашић је рекао да су из зграде Генералштаба изашле велике војсковође које су одлазиле у многе ратове, и нагласио да би желео да се у овој згради осећају пријатно знајући који историјски значај има ово здање.

„Знам да су многи од вас по први пут у својој матици Србији и да ће у наредном периоду више од хиљаду деце из свих република старе бивше Југославије бити гости града Београда“, рекао је он, и додао да ће главни град Србије увек бити добар домаћин.

„Желим да вам Београд покаже све своје лепоте, а да део своје културе градова из којих долазите, заузврат оставите Београду“, рекао је министар одбране.

Историјски час деци из Хрватске одржала је кустос Анђелија Радовић која је нагласила да је зграда Старог Генераштаба настала 1937. године и да је једна од најрепрезентативнијих објеката у Београду.
Зграду је пројектовао Василиј Баумгартен и направљена је у комбинацији природног и вештачког камена, унутрашњост садржи прелепи ентеријер у коме су помешани антички и ренесансни стилови: коринтски стубови, ратничка попрсја,  богато декорисане таванице и аутентични дрвени намештај, казала је она.

Тринаестогодишњи Дарио Шкорић из Копривице је рекао како му се највише допао високи Авалски торањ, али и да се радује што ће видети Маракану о којој је толико машта. Његова другарица Рајна Винчек је рекла да је веома срећна што је у Београду који јој је прекрасаан и једва чека да види ЗОО врт на Калемегдану. Стефан Петровић из Загреба је казао да би хтео да остане у Београду још који дан и да би свима препоручио да га посете.

Ово је друга група дечака и девојчица која борави у престоници у оквиру пилот пројекта града Београда током које ће следеће године неколико стотина српске деце из бивших југословених република гостовати по седам дана и тако имати прилику да упознају његове лепоте, значајне институције и друге знаменитости.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и градски менаџер Горан Весић повешће сутра децу из Хрватске на панорамско крстарење Дунавом и Савом, бродом „Златно срце, саопштено је из градске управе. Догађају ће присуствовати и заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић и чланица Градског већа Тања Поповић.

Организатори боравке српске деце из Хрватске у Београду су Митрополија загребачко-љубљанска и Град Београд.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …