srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

“Српска књижевност у Првом светском рату” у Бечу

извор: dijaspora.tv

У Бечу је, у Музеју књижевности  отворена изложба Народне библиотеке Србије „Српска књижевност у Првом светском рату“. Изложба траје од 27. априла до 16. маја 2017. године у Бечу, улица Johannegasse 6 – Grilparzerhaus.

Ово је прво гостовање репрезентативне изложбе „Српска књижевност у Првом светском рату“ у Аустрији, којом је Народна библиотека Србије обележила велики јубилеј – стогодишњицу почетка Првог светског рата.

На отварању су говорили Горан Брадић, први саветник у Амбасади Републике Србије у Бечу, проф. Гордана Илић Марковић са Института за славистику у Бечу и Ласло Блашковић, директор Националне библиотеке Србије.

Изложба је реализована у оквиру пројекта „Еуропеана збирке 1914-1918: сећање на Први светски рат“, а помогло ју је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Изложба „Српска књижевност у Првом светском рату“ у Бечу приказује српску књижевност коју су стварали револуционари и омладина у време Великог рата и књижевно стваралаштво аутора који су писали у послератном периоду. Посебно место заузима књижевност која је настала на острву Крф, на којем се једно време налазила влада и врховна команда и која се у готово немогућим условима одржала.

Поред крфске, приказана је и књижевност која се рађала у заточеништву, логорима и иностранству. На изложби је приказана рукописна грађа, фотографије писаца и учесника рата, есејистика, уметнички прозни жанрови, стихови, пропагандна литература као доминантан облик књижевности на ратној сцени, делови из дневника српских војника, аутобиографија и мемоара, родољубиве и пропагандне песме великих песника тога времена.

Део из књижевног опуса, фотографије и периодика из времена Великог рата биће доступни и у дигиталној форми, тако да ће Аустријанци бити у прилици да прате и разгледају садржај и на рачунарима.

Изложба је отворена 27. априла у Музеју књижевности у Бечу (Literaturmuseum), на адреси Johannegasse 6 – Grilparzerhaus и траје до 16. маја 2017. године.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …