srlaten

Српска коалиција за Вуковар

извор: РТС

Петнаестог јуна у Вуковару ће се одржати ванредни локални избори за градоначелника и чланове градског већа. Значај ових избора је што ће, први пут, све српске политичке опције овог града наступити уједињене у коалицију.

Заједничку листу са двадесет једним кандидатом за Градско веће и заједничким кандидатом за градоначелника потписали су председник Самосталне демократске српске странке, Војислав Станимировић и председници Српске народне странке, односно Нове српске странке Зоран Којић и Светислав Лађаревић.

СДСС је до сада био једина партија која је имала своје представнике у градском већу Вуковара. Али, у овој странци сматрају да сада неће доћи до већег расипања гласова, као што је то до сада био случај.

„Сматрамо да је до сада ово што смо радили била једна непотребна дисперзија српских гласова и да су људи незадовољство својим положајем, због посла и оног што ми нисмо могли да учинимо, из неког имата гласали за неке друге опције, мада ми практично, што се тиче странака имамо сличне, од светоназорских до неких интересних потреба и једних и других и трећих, и зато смо сматрали да би ово могао бити тренутак да зајдно наступимо и освојимо што више мандата и да ти мандати на овим ванредним изборима у граду Вуковару буду пресудни ко ће управљати овим градом“, каже Војислав Станимировић, председник СДСС-а.

Носилац листе биће Војислав Станимировић, а заједнички кандидат за градоначелника Вуковара биће Драган Црногорац. Коалициони партнери добили су места кандидата за заменике градоначелника, као и пето, односно шесто место на заједничкој листи за Градско веће.

„Овај споразума је, верујемо, преседан који се догодио у граду Вуковару, како за најјачу опцију СДСС, тако и за нас, да смо на један једноставан и квалитативан начин успели да се договоримо, и да понудимо нашим суграђанима, нашим Србима у граду Вуковару, да нам дају поверење да бисмо постали најважнији фактор у граду Вуковару, да не могу да доносе одлуке без нас, јер како они воле да кажу, ми овде нисмо гости, већ домаћи. Ми имамо право, а сматрамо да ћемо врло брзо имати и могућност да управљамо адекватно овим градом“, каже Зоран Којић, председник СНС-а.

На јединство српских странака у граду утицали су и коалициони споразуми на хрватској десници, као и добро позната дешавања у Вуковару, у последњих више од годину дана.

„Мислим да је данас тешко бити Србин у Вуковару, а није то било лако ни у претходним годинама,али да смо се вратили у једну историју која није била добра ни за један народ у овом граду. Враћамо се кроз реторику, кроз чињења појединаца, и имамо због тога проблема. Сада смо схватили да је коначно сазрело време да наступимо заједнички, да снажимо нашу политику, да се представимо нашем народу као једниствена опција, да покажемо то заједништво, и да покажемо једни другима у Вуковару да ми можемо заједно, да имамо заједничке интересе и да желимо да их остваримо“, каже Светислав Лађаревић, председник НСС-а.

Српска заједница у Вуковару према закону има право на 7 од 21 већника. Ако седам српских представника не уђе директно у градско веће, тај број се попуњава Србима са листа који добију највише гласова, а до сада су то најчешће били Срби са СДП-ове, па чак и ХДЗ-ове листе.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …