srlaten

Српска култура и за Аустријанце

Српски културни форум ради на промоцији српске културе у Бечу, организујући манифестације, које окупљају не само Србе, већ и Аустријанце, љубитеље музике, филмова и уметности генерално.

Управо председник Форума Драган Мишковић био је у посети Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, где је разговорао са замеником директора Канцеларије Александром Влајковићем.

Гост из Аустрије упознао је заменика директора са активностима своје организације и нагласио да СКФ окупља младе, образоване и културно оријентисане Србе у Бечу. Они су недавно организовали концерте хорске групе „Вива Вокс“ и „Златне године домаће музике“, као и представу „Тесла или прилагођавање анђела“.

Заменик директора Александар Влајковић похвалио је активности Форума, као најзначајније организације која се бави промоцијом српске културе у Аустрији, и обећао да ће Канцеларија пружити подршку пројектима СКФ.

„Канцеларија за дијаспору помагаће све програме који представљају праве културне вредности Срба у дијаспори, а на које ће наши људи доводити и своје пријатеље Аустријанце. Настојаћемо, такође, да вам обезбедимо долазак наших еминентних стручњака за предавања која организујете“, истакао је Влајковић.

Председник Српског културног форума се надовезао речима да је циљ ове организације управо да српску културу приближи Аустријанцима – „Имамо манифестације и на немачком језику, кад год можемо да обезбедимо превод“.

Он је додао и да Форум планира организацију фестивала српског филма у Бечу. Канцеларија ће, како је рекао Влајковић, пружити логистичку подршку јер је филм, поред музике, добро средство за комуникацију и промоцију културних вредности.

Српски културни форум постоји, као невладина организација, од 2006.године, а основан је ради очувања, унапређења и развоја културе матичне земље Србије. Кроз своје активности сарађује са сродним аустријским организацијама и институцијама, залажући се за подизање угледа српског народа у Аустрији. Беч, иначе, важи за највећи српски град у Европи изван Србије, јер је тамо настањено око 200,000 Срба.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …