srlaten

Српска култура и језик не познају границе

Представници Српског културног и документационог центра из Будимпеште били су  гости одбора СПКД „Просвјета“у Аустрији,  у четвртак, 12. јуна 2014. године.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У пуној сали  Храма Светог Саве, у трећем бечком округу, у име домаћина присутне је поздравио председник, професор Срђан Мијалковић, истакавши да је ово још један у низу сусрета Срба који живе у дијаспори, које „Просвјета“ организује, а циљ им је повезивање и заједничко деловање на пољу очување српске културе, језика и националног идентитета.

У име Културног и документационог центра Срба у Мађарској, поздравни говор одржао је Милан Ђурић, директор установе. Ђурић је истакао да се Српски културни центар налази на престижном месту у Будимпешти, како многи воле да кажу „на пештанском Бродвеју”.

Српски Центар је је отворен за публику, а на известан начин, представља излог српске мањине у Мађарској и излог Србије у Будимпешти и расејању уопште. Један од основних задатака Српског Центра је да продубљује сарадњу са осталим самоуправама, удружењима, организацијама, институцијама Мађарске, институцијама културе Републике Србије и региона.

Ђурић је закључио  да је Културни и документациони центар Срба у Мађарској институција која афирмише српско културно наслеђе и савремена достигнућа српске културе у Мађарској, интегришући их у светске и европске културолошке токове.

О културним  активностима говорила је  Диана Кондић Ђурић, координатор програма. Она је истакла да се у Српском културном центру, на годишњем нивоу, организује око 90 различитих културних манифестација, а своје програмске активности реализује кроз разне музичке, позоришне, књижевне, изложбене, дечје, језичке, фолклорне, ликовне програме, сопствену продукцију, издаваштво.

Нагласила је да очување српског језика у дијаспори представља значајан фактор за опстанак једног народа и да овакви сусрети дају допринос у борби за опстанак српске културе на свим просторима где живе Срби. Центар поседује и библиотеку-архиву са преко 5.000 различитих наслова.

Подсетила да је „Месец српске културе“ централна манифестација која се одржава не само у Будимпешти, већ и у другим градовима у Мађарској и  искористила прилику да представнике „Просвјете“позове на ову културну манифестацију, која почиње 12. септембра, а завршава се 10. октобра 2014. године.

O пропагадно- информативној делатности Културног и документационог центра Срба у Мађарској  говорила је новинар Радојка Филаковић. Нагласила је огроман значај добре сарадње и подршке од стране мађарских медијских кућа, када је реч о активностима ове културне институције. Подсетила је присутне да се активности КДЦСМ могу пратити путем двојезичног сајта: http://dc.szerb.hu/?page_id=15&lang=sh.

Након званичног дела програма развила се дискусија, па су договорени и конкретни кораци и могућности културне сарадње на пољу очувања српског језика и културне баштине.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …