srlaten

Српска култура у Паризу

Савез Срба Француске и Асоцијација Балкан Омнибус су у току јула месеца организовали културно-привредну манифестацију „Дани Србије и српске културе у Паризу“ под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послoва и Министарства за културу и информисање Републике  Србије.

koktel-posle-prezentacije-28-jun

У Паризу су били представљени културни догађаји из Србије, позоришне представе, концерти, модна ревија, етно певање, изложба хране и пића, као и традиционална фолклорна игра. Манифестација „Дани Србије и српске културе у Паризу“ одржава се традиционално већ 14 година. Присуство великог броја Француза и Срба на овој манифестацији у Француској потврдило је потребу да се уобичајени културни програм ове године прошири на презентацију српске привреде, туристичке понуде и инвестиционог потенцијала Републике Србије, као и на организацију привредног форума.

groblje-tije

Из културног сегмента српске баштине, одржане су изложбе, модна ревија, позоришне представе… Обележен је Видовдан, сусретом у сали региона Илдфранс, у свечаној сали цркве Свети Сава на Симплону и у Културном центру Србије у Паризу. Одржан је помен палим борцима Великог рата на гробљу Тије, окупили су се чланови савеза и Савез потомака Француске са нашим конзуларним представницима. Одржане су две позоришне представе за децу „Кад је Нушић био мали“. Адаптацију аутобиографије Нушића извео је глумац Микица Петронијевић у два школска центра цркве Свети Сава и „Јелена Анжујска“. Деца су уживала у врхунској глуми и изузетној причи која им је дочарала једно занимљиво време у Србији, поручујју из Савза Срба.

nusic-u-jeleni-prvi-dan

У Културном центру Србије у Паризу одржана је трибина „Србија кроз време и Српско – француски односи данас“ у организацији професора историје Алексиса Труда и председника Савеза Срба Француске Ромеа Милошевића. У свечаној сали цркве Свети Сава одржани су и концерти етно певања Јадранке Јагличић, позоришна представа „Милутин“ и презентација рукотворина. Марије Иванковић и хране и пића из Србије .Програм је водио проф. Петар Гојковић председник Одбора за културу Савеза Срба Француске.

vidovdan-pozdrav-zvanica

У свечаној сали Париске регије Илдфранс oдржано је свечано вече поводом обележавања Видовдана и сто година српске културе Француској. Овај најзнајнији скуп отворили су домаћини Француске институције, председница Иледфранс Валери Пекрес и потпредседник Патрик Карам. Скуп су поздравили амбасадор Републике Србије при Унеску, Дарко Танасковић, амбасадор Републике Србије у Француској, Рајко Ристић и председник Савеза Срба Француске Ромео Милошевић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …