srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Председник Николић са српском омладином

Председник Србије Томислав Николић примио је српску омладину из Хрватске који бораве у тродневној посети Србији. Само одржавањем добрих односа са Хрватском могу да се реше проблеми са којима се суочавју Срби у Хрватској поручио је председник Николић.

TOMISLAV NIKOLIC
извор: танјуг.рс

Председник Србије Томислав Николић рекао је младим Србима из Хрватске да њихова посета делује „опомињуће“ на институције и представнике власти у Србији, који треба да им обезбеде миран и нормалан живот.

„Држава ће да учини много више него што је до сада улагала у ваш потпуни развој, на свим пољима. Држава ће са Хрватском непрекидно да одржава добре односе, уверена да само тако могу да се реше сви проблеми и видели смо да ми више нисмо они на чије изјаве треба да се реагује, углавном је Хрватска та на чије изјаве реагује и ЕУ“, рекао је Николић.

Према његовим речима, млади у Хрватској се суочавају са многим проблемима и као пример је навео да деца мењају име, али и да не могу да прочитају ћириличко писмо, осим у књигама.

„Некад се учини како смо благи и да не смемо да одговоримио, али најлакше је на провокацију одговорити провокацијом, тиме вама не доносимо много добро“, оценио је он.

Он је оценио да је Хрватска уз велике недостатке на односу према, пре свега протераним Србима, њиховој имовини, њиховим правима ушла у ЕУ и навео да Србија није правила проблеме код других држава инсистирањем на томе да се најпре реше сви проблеми Срба а које је могуће решити.

„Али сада је већ време и отворено ћемо о томе да разговарамо са Хрватском о апсолутном поштовању свих споразума које смо постигли и свих обавеза које Хрватска има као држава према Србима“, додао је Николић.

„Ми смо ту прилично ослоњени на међународну заједницу, јер ако би ми и Хрвати решавали тај проблем, никада га не би решили“, рекао је он.

Представник Омладинске мреже Срба у Хрватској Мирко Сужњевић  је рекао да се млади Срби из Хрватске осећају добродошло и као код своје куће.

„Омладинска мрежа Срба у Хрватској је волонтерска иницијатива у оквиру Српског народног вијећа из Хрватске“, казао је Сужњевић и додао да су у оквиру овог путовања окупили младе Србе из целе Хрватске.

„Изузетно смо почаствовани што смо добили прилику да разговарамо са Вама и да Вам представимо неке од проблема са којима се суочава српска заједница у Хрватској, поговото њени млади, и да Вам представимо неке наше тежње и настојања како да те проблеме и решимо“, рекао је Сужњевић.

RADOSLAV PAVLOVIC, TOMISLAV NIKOLIC, JASMINA MITROVIC MARIC, MIRKO SUZNJEVIC
извор: танјуг.рс

Митрополија загребачко-љубљанска, Амбасада Републике Србије у Загребу и Омладинска мрежа Срба у Хрватској, у периоду од 5. до 8. априла 2015. године, организовале су путовање српске омладине из Хрватске у Београд и Нови Сад.

Група младих припадника српске заједнице које је окупила Омладинска мрежа Срба у Хрватској броји 43 особе, старости од 19 до 35 година, и долазе из различитих крајева Хрватске: Славоније, Кордуна, Баније, Лике, Далмације, Истре, из Загреба. Омладинска мрежа Срба у Хрватској у организацији ове посете сарађивала је са Српским народним вијећем, Српским демократским форумом, Српским културним друштвом „Просвјета“ и Српским привредним друштвом „Привредник“.

Првог дана млади из Хрватске посетили су Дворски комплекс и имали туристички обилазак Београда.

Другог дана посете осим Председништва Србије српска омладина из Хрватске посетила је Дом Народне скупштине републике Србије, Патријаршију Српске православне цркве и Музеј СПЦ-а, Народну библиотеку и Спортско друштво „Црвена звезда“.

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …