srlaten

Српска омладина из Хрватске у посети Србији

Митрополија загребачко-љубљанска, Амбасада Републике Србије у Загребу и Омладинска мрежа Срба у Хрватској, у периоду од 5. до 8. априла 2015. године, организују путовање српске омладине из Хрватске у Београд и Нови Сад.

patrijarsija 1
Омладинска мрежа Срба из Хравтске у посети Музеју СПЦ-а

Група младих припадника српске заједнице које је окупила Омладинска мрежа Срба у Хрватској броји 43 особе, старости од 19 до 35 година, и долазе из различитих крајева Хрватске: Славоније, Кордуна, Баније, Лике, Далмације, Истре, из Загреб. Омладинска мрежа Срба у Хрватској у организацији ове посете сарађивала је са Српским народним вијећем, Српским демократским форумом, Српским културним друштвом „Просвјета“ и Српским привредним друштвом „Привредник“.

„Омладинска мрежа Срба у Хрватској је волонтерска иницијатива унутар Српског народног вијећа“, рекао је Танјугу Миркo Сужњeвић, прeдстaвник Oмлaдинскe мрeжe и додао да је путовање замишљено да се млади Срби из Хрватске међусобно упознају, али и повежу са институцијама матичне државе.

Мирко Сужњевић, Омладинска мрежа Срба из Хрватске, извор: Новинска агенцијаТанјуг
Мирко Сужњевић, Омладинска мрежа Срба из Хрватске, извор: Танјуг

Првог дана путовања српска омладина их Хрватске посетила је Дворски комплекс гдe су сe упoзнaли сa принцoм Aлeксaндрoм и принцeзoм Кaтaринoм Кaрaђoрђeвић кojи су пoручили дa су врaтa њихoвe рeзидeнциje увeк oтвoрeнa. Након посете Дворском комплексу уследио је туристички обилазак Града Београда уз подршку Туристичке организације Београда.

Српска омладина из Хрватске посетила је Патријаршију Српске православне цркве, Музеј СПЦ-а и Саборну цркву св. Архангела Михаила у Београду.

Планом путовања предвиђено је да представници српске омладине из Хрватске посете председника Републике Србије Томислава Николића и Народну скупштину Србије.

Млади Срби из Хрватске биће гости амбасаде Р Хрватске у Београду, посетиће Етнографски музеј, Музеј Николе Тесле, Народно позориште и Народну библиотеку Србије. Планирана је и посета СД “Црвена Звезда”, односно стадиону “Маракана”.

У среду 8. априла, у Новом Саду, предвиђена је посета Матици српској, родној кући бана Јосипа Јелачића, као и посета манастиру Ковиљ.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …