srlaten

Српска заједница тугује и присећа се жртава „Олује“

извор: срби.хр

У Вуковару одржан парастос за све невине српске жртве убијене током хрватске војне операције „Олуја“ и прочитана изјава сећања СНВ-а.

У Вуковару су одржани парстос и комеморативна седница за све жртве страдале током и непосредно након војно-полицијске акције „Олуја“. У саборном храму Светог оца Николаја парастос је служио епископ осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење свештенства епархије.

– Ове године смо се окупили да се сетимо свих невино пострадалих жртава у последњем погрому српскога народа. Као црква и народ молимо се за душе наших сународњака који су страдали, а свакако да се молимо и за све оне који су починили тај злочин и надамо се да ће Господ дати да се таква дела и догађаји више никада не понављају- изјавио је владика Херувим.

На комеморативној седници прочитана је 12. Изјава сећања СНВ-а

Било је ово први пут да се у Вуковару служи парастос за жртве из 1995. године. Веће српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније и Заједничко веће општина позвали су грађане да поводом 24. годишњице „Олује“ достојанствено и у складу са православним обичајима одају помен убијеним сународњацима. Након парастоса одржана је, у згради Заједничког већа општина, комеморативна седница на којој је прочитана Изјава сећања Српског народног већа коју је потписао председник Борис Милошевић.

– Ово је дванаести пут по реду да читамо Изјаву сећања коју Српско народно веће упућује јавности и сваке године чита се у свим Већима српске националне мањине широм Хрватске. Одајемо почаст свим Србима који су невино страдали у акцији Олуја. Мислим да је најснажнија порука Изјаве сећања да, иако је прошло 24 године, због односа према српским жртвама и Србима који данас живе у Хрватској, морамо рећи да рат још није завршио – изјавио је председник ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић.

„Хрвати и Срби никада неће на исти начин гледати на Олују“

У Изјави сећања СНВ сваке године подсећа се на жртве и сва страдања која је српски народ доживео 1995. године, у акцији коју Хрватска сваког 5. августа слави као Дан победе. Док Хрватска слави, њени грађани српске националности тугују, окупљају се, одају помен и присећају се најтужнијег дана када су Срби протеривани са својих огњишта и када су српски цивили убијани, јер су остали у својим кућама.

– Ово су дани када српска заједница тугује због великог егзодуса који нас је задесио. Све те ране су још увек свеже. Нерадо их се присећамо и достојанствено тугујемо. Ове године нам је била намера да се у складу са нашом православном вером прво обави парастос, а након тога да се прочита и Изјава сећања. Срби и Хрвати никада неће на исти начин гледати на овај догађај, зато што су то дани када је преко 220 хиљада Срба протерано са овог територија, са својих огњишта и дани када је учињена велика девастација имовине са тог подручја. Сви ми који смо то преживели у обавези смо да се присетимо тог великог страдања Срба и да то обележимо на примеран начин – изјавила је саборска заступница и потпредседница СДСС-а Драгана Јецков која додаје да СДСС никада неће престати да се бори за истину о страдањима Срба.

– Увек спомињемо српске жртве и страдања, преко 900 посмртних остатака који нису идентификовани, а за које се претпоставља да су то посмртни остаци припадника српске заједнице. Наравно сваку прилику користимо да подсетимо надлежне институције да су и страдања Срба постојала и ми на њих нећемо заборавити – истакла је Драгана Јецков.

„Ми тугујемо и жалимо. Жао нам је што се 5. август негде слави.“

Да је 5. август дан када српски народ тугује потврдио је и председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић који истиче да Хрватска никада није изразила жаљење због огромног стардања и егзодуса Срба.

– Ово је за нас један од најтужнијих дана у години, сама чињеница да је своја вековна огњишта напустило преко 250 хиљада наших сународњака говори о једном трагичном догаћају. Оно што нас данас посебно забрињава је да свих ових година не можемо чути од званичника Републике Хрватске да било ко изражава пијетет, или жаљење што је толики број Срба напустио РХ. Не видимо ни интезивне намере да се омогући повратак Срба у своје куће и станове. Нешто се ради по питању реелектрификације, али од „Олује“ је прошло 24 године и знамо да велики број људи који су планирали да се врате то не могу из објективних разлога – рекао је Јеремић и још једном указао на незадовољавајући положај и однос државе према српској заједници.

– Нажалост за српску зајадницу, ни 22 године од реинтеграције, не осећамо се једнаким и равноправним грађанима ове државе. И даље се наша елементарна права не остварују. Одлука Уставног суда РХ као највишег тела државе оспорава се од стране разних истанци власти па чак и од председнице државе. Онда се поставља питање да ли су Срби 1995. године када је извршена Олуја могли озбиљно да схвате позив председника Туђмана да остану у својим кућама и да им се ништа неће десити, када и данас видимо да правосуђе не функционише. Односно, када и донесе одлуку исту у држави не примењују. Сведоци смо бројних жртава, оних који су остали на својим огњиштима, у својим кућама, који су послушали позив тадашњег председника РХ. Ми тугујемо и жалимо. Жао нам је што се 5. август негде слави. Ми ту не видимо разлог за славље, осим ако некоме није било у интересу да реинтегрише само територију, а не и људе који су тамо живели – сматра председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Парастосу и комеморативној седници у Вуковару присуствовали су генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, саборска заступница и потпредседница СДСС-а Драгана Јецков, председник Главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић, заменик жупана Вуковарско – сремске жупаније и потпредседник ЗВО-а Ђорђе Ћурчић, председник ЗВО-а Срђан Јеремић, председник ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић, председник Градске организације СДСС-а Вуковар Срђан Колари бројни представници друштвеног и културног живота Срба у Вуковару.

Check Also

Српска удружења из региона усвојила Милешевску изјаву подршке матичној држави

У манастиру Милешева одржано је традиционално окупљање представника српских организација региона од 1. до 3. …