srlaten

Српска заједница у Лиону одала почаст палим борцима у Великом рату

На дан потписивања примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2016. године, Заједница Срба Јужне Француске је полагањем венца одала почаст палим борцима на гробљу Saint Genis Laval недалеко од Лиона.

lista_sa_imenima_63_pala_srpska_borca_1914-18„Никада их не смемо заборавити. Сећања и историју морамо усадити у омладину која је данас са нама. Слобода није вредност коју можемо измерити, њене су цене превисоке. Она је највећа вредност човечанства“, рекао је секретар Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске, Драган Котарац пред заједницом Срба и Француза током комеморације. Ученици српске школе Николај Велимировић из Лиона отпевали су песму Тамо далекo, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Yasmina Zaabi.
Под белим исклесаним обелиском леже 63 српска хероја. Најмлађи српски борац, Стојановић Јанко из Ставрчева, имао је само седамнаест година.

dragan_kotarac_juzna_francuska_2016
Драган Котарац, секретар Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске

zemlja_sa_grobnice_neznanog_junaka_sa_avaleНа спомениku је уклесано Срби који су животе дали за њихову земљу, као и забелешка да је 8. маја 1927. на овај споменик положена земља донесена са гробнице Незнаног јунака са Авале.

lion_2016_odavanje_pocasti_palim_borcima_u_velikom_ratu
Листа са именима 63 пала српска борца 1914-18.

Из разговора са Велимиром Трапарићем сазнајемо да је листа састављена и преузета из извода матичне књиге умрлих Општине Saint Genis Laval.

„Мој пријатељ, универзитетски професор Велибор Крсмановић, и ја трудили смо се у многим приликама да нашим пријатељима Французима представимо праву слику ствари и врло често смо наилазили на њихово пуно разумевање. Тако у Општини Saint Genis Laval, цело особље нас је примило више него пријатељски и ставило нам на располагање сва документа о српским војницима који су умрли у медицинском центру у том месту. Ту је, у Великом рату, био центар за прихват и лечење савезничких војника које су допремали са фронта. Много српских војника је прошло кроз тај центар, они који би се опоравили враћали су се добровољно на фронт, а они који су умрли, било од рана, било од болести, су сахрањивани на локалном гробљу. О сваком умрлом је сачувана документација, па смо тако професор Крсмановић и ја, дошли до тог историјског списка“, појаснио је Велимир Трапарић и нагласио да од рата већег зла нема, а да је рат 1914-18. био зло над свим злима.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …