srlaten

Мађарска влада финансираће пројекте српске заједнице

Извор: Српске недељне новине

Припаднике српске заједнице у Мађарској пријатно је изненадила вест да је Влада у Будимпешти озваничила низ одлука којима изражава спремност да издвоји значајна финансијска средства, како би задовољила колективне потребе и унапредила положај наше мањине.

Љубомир Алексов
Љубомир Алексов

У Службеном гласнику објављено је, поред осталог, и да ће Влада вишемилионским средствима помоћи Будимској епархији да врати у своје власништво раније подржављене некретнине, односно да обнови оне које је потребно хитно реновирати. Влада ће, издвајањем буџетских средстава, омогућити просторно проширење забавишта при Српској школи у Будимпешти и обезбеђење услова за отварање српске школе у Сегедину, укључујући потребну зграду за ту намену. На основу пројекта који је поднео Смер за српски језик и књижевност будимпештанског Универзитета „Етвеш Лоранд“, Влада је одлучила да суфинансира састављање и штампање великог српско-мађарског и мађарско-српског речника.

Пут до оваквог, изузетно повољног исхода за српску заједницу у Мађарској, није био ни лак ни дуг. На том пољу посебно је био ангажован српски представник у Мађарском парламенту Љубомир Алексов који, у разговору за Српске недељне новине, није крио задовољство што се вишегодишњи труд да се дође до оваквог резултата, најзад исплатио.

– Није реч само о финансирању пројеката, мада је то најважнији део, већ и о принципијелним одлукама да Влада реализацију наших пројеката сматра приоритетним питањем. Нека од ових питања, попут захтева Будимске епархије да јој буду враћене поједине некретнине или формирање образовне институције у Сегедину, присутна су већ више година. За нас је преломна тачка била заједничка седница мађарске и српске владе, одржана 1. јула прошле године, када је, у припремном периоду, било могуће обавити консултације са ресорним министрима. Сада је, на сто мађарске Владе, било могуће ставити оне проблеме чије је решавање било подржано на тој заједничкој седници, што је тада ушло и у записник – каже господин Алексов.

У периоду од заједничке седнице две владе, па до 9. фебруара ове године, када је објављена позитивна одлука мађарске Владе, функционери и стручни сарадници Уреда мађарског премијера су интензивно радили на анализама пројеката српске заједнице, односно на формулисању одлука Владе. Наш саговорник каже да је било потребно веома много радити на овом пољу, јер је реч о одлукама у којима свака реч има особено значење и тежину.

– Пре свега треба захвалити заменику државног секретара у Уреду мађарског премијера Чаби Латорцаију, а такође и надлежнима у Министарству за људске ресурсе, односно финансије, без чије подршке не бисмо успели да добијемо зелено светло за реализацију пројеката. Преговори се све време воде уз велико ангажовање државног секретара Миклоша Шолтеса и његовог заменика Атиле Фулепа – истиче Љубомир Алексов и објашњава да се од пет прихваћених пројеката, два односе на потребе Будимске епархије.

– У једној одлуци говори се о томе да ће путем ЕУ конкурса бити обезбеђена средства за обнову црквених некретнина које је држава још раније вратила епархији, а у другом да ће мађарска држава финансијски учествовати у процесу враћања зграде у Ваци улици 66, која је некада била власништво будимпештанске Српске православне црквене општине, а касније подржављена и продата приватним лицима. Пошто ову зграду сада није могуће вратити старом власнику једном одлуком и у целости, епархији остаје да периодично откупљује станове од садашњих власника, уз обавезу државе да јој надокнади уложена средства. Фонд из којег држава намерава да рефундира средства епархији, биће на располагању до 2020 године, што није кратак рок. За то време би требало постићи договоре са станарима, да епархији продају своје некретнине – каже наш саговорник.

Влада је донела одлуку и да финансира просторно проширење забавишта које функционише при Српској основној школи и гимназији „Никола Тесла“ у Будимпешти. О томе да ли ће проширење подразумевати добијање другог дела зграде у којој се налази школа, а који се већ деценијама користи за потребе мађарског забавишта, или ће пак Србима бити додељена зграда на другој локацији, биће одлучено у преговорима са Самоуправом седмог кварта Будимпеште, у чијем је власништву споменута школско-забавишна зграда на Тргу ружа. Према проценама Владе, овај проблем би могао бити решен сумом од 200 милиона форинти.

У плану и двојезични речник

Међу уредбама које су објављене у Службеном гласнику Мађарске, налази се и она у којој се каже да Влада намерава да издвоји половину средстава потребних за израду великог двојезичног мађарско-српског, односно српско-мађарског речника. Реч је о пројекту који је предложио и на којем је већ ангажован Универзитет „Етвеш Лоранд“ (ЕЛТЕ) из Будимпеште, односно стручни тим Смера за српски језик и књижевност, на челу са др Александром Уркомом, шефом смера и иницијатором ове замисли. Пројекат, који је већ започет, заједнички реализују Универзитет ЕЛТЕ и Катедра за хунгарологију Филозофског факултета у Новом Саду. Стога се очекује да и Влада Србије донесе сличну одлуку, којом ће за овај капитални пројекат бити обезбеђена друга половина потребних средстава. За потребе израде речника, Мађарска ће из свог буџета у наредне четири године издвајати по десет милиона форинти. Руководилац пројекта са српске стране је проф. др Ержебет Чањи, шеф новосадске Катедре за хунгарологију. У изјави за наш лист, проф. др Ивана Живанчевић-Секеруш, декан Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, изразила је задовољство због овакве одлуке мађарске Владе. Она је истакла да је израда речника веома значајан пројекат за обе катедре и да представља решење за давно установљену потребу за квалитетним великим речником српског и мађарског језика.

– За нас би било најпожељније да забавиште остане у згради где се налази и школа, односно да нам буде додељен и други део тог здања, где се налази мађарско забавиште. Кварт, који је власник зграде, није одбацио ту могућност, али је понудио и алтернативу у виду једне друге некретнине, нешто даље од школе. Међутим проблем у овом другом случају је практичне природе, јер се тада отвара питање функционисања дислоцираних сегмената наше образовне установе. Постоји и теоретска могућност изградње новог забавишта у близини, али је о томе још рано говорити, јер ми и надаље инсистирамо на првој могућности.

С обзиром да је Сегедин град у коме је, после Будимпеште, регистрован навећи број припадника српске националности у Мађарској, пре две године је покренута иницијатива да се тамо формира српска основна школа. Садашњи ниво образовања на српском језику у том граду подразумева наставу у забавишту које похађа тридесетак малишана, као и факултативне часове српског језика за школарце. Пошто су потребе значајно веће од овог обима наставе, српска заједница је преко својих представничких тела покренула иницијативу за оснивање основне школе, што је својом најновијом одлуком подржала и мађарска Влада.

– Нелогично је да у Сегедину функционише забавиште, за које влада велико интересовање, као и студијски програм српског језика на универзитету, а да не постоји могућност да се заинтересовани ученици школују у српској основној школи. Влада је својом најновијом уредбом изразила намеру да помогне решавање овог питања и дала налог надлежним службама да испитају све могућности у том циљу. Претпостављамо да ће нека од тренутно празних зграда, које су некада служиле за сличне намене, бити понуђена српској заједници. Ми бисмо желели да то буде некретнина у центру града, како би се из различитих делова града брзо могло стизати у будућу школу. Задатак је да се ове године изради стручни елаборат и пронађе зграда, а потом ће бити одлучено колико средстава ће бити потребно за реализацију овог комплетног пројекта – истиче Љубомир Алексов.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …