srlaten

Српска заједница у Румунији међу најбоље организованим заједницама у дијаспори

На позив Савеза Срба у Румунији председник Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Иван Костић и члан Одбора Александар Чотрић од 17. до 19. августа 2016. године били у посети српској заједници у Темишвару.

17 – 19. август 2016. председник и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Иван Костић и Александар Чотрић у посети српској заједници у Темишвару

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Иван Костић и члан Одбора Александар Чотрић су у периоду од 17. до 19. августа боравили у Темишвару и разговарали са представницима Срба у Румунији. Делегација Одбора, се по доласку у Темишвар, најпре састала са Лазаром Манојловићем, генералним конзулом Републике Србије у Темишвару и упознала са активностима наше заједнице у Румунији.

Председник Одбора мр Иван Костић и генерални конзул Лазар Манојловић су на конференцији за штампу заједнички константовали да Република Румунија испуњава обавезе према српској заједници која живи у Румунији у складу са њиховим Уставом и Законом, посебно у области културе, образовања, медија и политичког живота. Такође су закључили да је српска заједница у Румунији међу најбоље организованим заједницама у дијаспори.

Делегација Одбора се састала са Славомиром Гвозденовићем, српским послаником у румунском Парламенту, који је у разговору истакао да српска заједница већ 25 година неуморно ради на очувању националног идентитета. У циљу унапређења и побољшања положаја нашег народа у Румунији, Гвозденовић је нагласио да очекује подршку Одбора за дијаспору и Србе у региону и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

У оквиру посете, председник Одбора мр Иван Костић и члан Одбора Александар Чотрић су 19. августа – на Преображење присуствовали манастирској слави манастира Базјаш, у истоименом селу на обали Дунава, кога је подигао Свети Сава 1225. године. Делегација Одбора је имала прилику да разговоара са Епископом Темишварским, господином Лукијаном о положају Српске православне цркве у Румунији.

У оквиру двадесет треће културне манифестације, коју организује Савез Срба у Румунији, у порти манастира, српском песнику Адаму Пуслојићу, уручена је књижевна награда „Велика базјашка повеља“.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …