srlaten

Српске недељне новине из Мађарске доступне онлајн

Српске недељне новине су лист српске националне мањине у Мађарској и званично гласило Самоуправе Срба у овој земљи. Недељник под овим именом излази од маја 2009. године и настављач је двовековне традиције српског новинског издаваштва у Мађарској. То је једино писано гласило српске заједнице у Мађарској, настављач традиције Сербских народних новина, које је Теодор Павловић издавао у Пешти од 1838. до 1849. године.

snn logoОд скоро постоји веб сајт www.snnovine.com који ће бити доступан свим читаоцима онлајн. Доступност Српских недељних новина онлајн омогућила је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Седиште редакције и уредништва је у Будимпешти, али Српске недељне новине имају и мрежу новинара-сарадника у унутрашњости земље. Захваљујући таквој оријентацији, информативно су покривена сва места у Мађарској у којима живи српско становништво.

Лист се претплатницима дистрибуира посредством Мађарске поште, а примаоци су готово сва српска домаћинства у Мађарској и најзначајније културне и државне институције у Мађарској и Србији.
Године 2013. Српске недељне новине награђене су Великим плакетом удружења књижевности Србије, за објективно и правовремено информисање, неговање српског језика и ћирилице и јачање веза српске заједнице у Мађарској са матичном државом Србијом и Удружењем књижевника Србије.

Штампано издање новина се, као и друга мањинска гласила у Мађарској, финансира из државног буџета, на основу међународних обавеза ове земље, односно одредаба закона.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …