srlaten
Почетна >>> Вести >>> Српски дан у Канади

Српски дан у Канади

Срби из Канаде и гости из САД и матице Србије окупили су се по 72. пут у Нијагари 24. и 25. јуна 2017.  године на манифестацији под називом Српски дан. Више од седам деценија у организацији Српске народне одбране поред најпознатијих канадско-америчких водопада и најстарије Теслине хидроцентрале Срби се окупљају крајем јуна како би обележили српски празник Видовдан.

Ове године на српском имању Светог Ђорђа скупу је присуствовао значајан број званица предвођених председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, амбасадорима Србије и БиХ Михаилом Папазоглуом и Ковиљком Шпирић, високу црквену делегацију предводио је владика канадски Митрофан, а канадских власти градоначелник Нијагаре Џим Диодади.

Oвогодишњи Српски дан био је посвећен и јубилеју Канаде – 150 година од њеног оснивања.

Међу бројним удружењима присутним на овоме највећем српском скупу у канадској провинцији Онтарио било је запажено учешће Образовне корпорације Никола Тесла чији су чланови промовисали иницијативу да нова Средња школа у канадском граду Хамилтону понесе име по Николи Тесли. Нешто више од три хиљаде потписа потребно је још да би се попунио број до потребних 10.000 гласова који се могу дати и онлајн.

Српски дан у Нијагари обележило је подсећањем на игре, песме и обичаје из „старог краја“ наступима десетак фолклорних и певачких група из Канаде, САД-а и Србије.

У канадском граду Нијагари живи бројна српска заједница  међу којом је значајан број успешних пословних људи власника хотела, мотела, забавних паркова и других угоститељских објеката, док се мањи део окушао и у другим сферама бизниса.

аутор: Светозар Данчуо

Више о догађају прочитајте ОВДЕ.

Check Also

Отворен Месец српске културе у Мађарској

Организатор десетог јубиларног Месеца српске културе у Мађарској је Српски културни и документациони центар, под …