srlaten

Српски ђаци из Француске, Италије и Словеније на Свесрпском дечјем сабору

Допунске школе на српском језику у Француској, Италији и Словенији представиће се кроз три видео записа на Фестивалу  Свесрпски дечји сабор који се одржава у мају и окупља децу из дијаспоре, региона и Србије с намером да очува српско културно наслеђе и традицију кроз игру, песму, рецитацију и сл.  Ове године, због пандемије, неће бити окупљање у Београду, већ преко онлајн платформи.

Садржаји кратких филмова из расејања носе поруке о трајним везама с матицом и  другим земљама где се говори српски, о очувању српског језика и ћириличког писма, идеје саборности и неговања историјског и културног наслеђа. Казивањем текстова и музичким интерпретацијама, стваралачким ликовним и калиграфским изражавањем, ученици су показали, кроз знање и таленте, приврженост према културно-историјској баштини.

Допунску наставу у Италији представљају ђаци из Трста, Француску ђаци из Париског региона (Париз, Бонди, Обервилије, Пјерфит, Епон), а допунску наставу у Словенији ученици из Копра, Марибора, Љубљане, Словењ Градеца, Постојне и Крања. Учествовало је 45 ученика млађег, средњег и старијег узраста из три земље, а припремало их је 13 наставника. Планирани садржаји реализовани су уз помоћ ђачких породица.

Манифестација се одржава под покровитељством председника Србије, у организацији Дечјег културног центра у Београду и Министарства спољних послова Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, поводом Дана словенске писмености, 24. маја.

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …