srlaten

Српски документарни филмови у Словачкој

Трнава, најстарији слободни краљевски град у Словачкој, којег још зову „Мали Рим“, је 27. септембра био домаћин 2. фестивала српског документарног филма, на којем је приказан избор остварења са карловачке манифестације „Бдење душе“.

[blockquote_right] Посета српском гробљу

Филмском фестивалу српског документарног филма је предходила посета гробљу српских јунака и мученика који се налази седамдесетак километара од Трнаве ка југу, у градићу Велики Медар. На овом месту је сахрањено преко 5500 хиљада Срба страдалих у I светском рату. [/blockquote_right]

Приказани су филмови „Деца бесмртности“ (Милош Поповић и Душан Стокановић), „Позно лето“ (Веско Бутрић), „Пут Љубави“ (Бранко Станковић), „Дневник ратног хирурга“ (Синиша Грабеж). Пројекције су се одржале у Малој синагоги уз присуство неколико десетина посетилаца.

Фестивалу су присуствовали: Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије за дијаспору владе РС, Крстимир Пантић, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој, Драгиша Влашковић, члан одбора СО Косовска Митровица, Милош Шошкић, представник амбасаде републике Србије у Словачкој, Луциа Вајнбергерова, директорка кабинета градоначелника Ружинов-Братислава, Милорад Самарџија, представник удружење Просвијета из Аустрије, поп Мирослав Крутски, духовник православне црквене општине у Трнави.

Пројекција фимова је одржана под покровитељством амбасаде Републике Србије у Словачкој републици и града Трнаве.

Директор фестивала Срђан Илић рекао је да су, поред Трнаве, српски филмови приказани и у Братислави и Кошицама.

„Пројекције ће бити још у Приевидзи у Словачкој, али и у Чешкој, у Прагу. Ако овако наставимо, надамо се да ће ова манифестација постати традиционална“, рекао је Илић.

Check Also

Гујон за Политику: Учврстити везу матице са Србима ма где живели

извор: Политика Бити Србин у свету, а посебно у региону у којем су Срби своји …