srlaten

Српски фестивал у престоници Канаде

Извор: Бета

У Отави је завршен традиционални Српски фестивал, мултиетничка културно-забавна манифестација, једна од највећих те врсте у престоници и српској дијаспори у Канади.

извор: facebook.com/OttawaSerbianFestival
facebook.com/OttawaSerbianFestival

Фестивал увек укључује први понедељак у септембру, канадски државни Празник рада који се у тој земљи обележава 120 година.

Током тродневног фестивала неколико хиљада гостију и учесника уживало је у фолклорним, музичким, спортским, кулинарским и другим догађајима.

Њих су поздравили гост-градоначелник Отаве Џим Вотсон и домаћини, председник црквено-школске општине “Свети Стефан” Јован Крстић и парох-јереј Александар Гујаничић.

Гости су били и последњи амбасадор Канаде у бившој Југославији Џемс Бисет и канадски генерал Ендру Лесли који је у време рата у Југославији био командант штаба сектора “Југ” у заштићеној зони УН, а касније командант копнене војске Канаде.

– Девети српски фестивал и ове године је био “интернационалан” тј. канадски мултиетнички. Од првог фестивала стални гости су чланови фолк-ансамбла “Вива Мексико”, често играју и Канађани пореклом из Шкотске, а ове године први пут су наступиле и плесачице из Египта и Уганде – изјавила је за Бету координаторка културног програма Снежана Јакшић.

 – Уз све њих велике аплаузе побрала је и руска играчка група “Калињка“ – додала је она.

Богатство српског фолклора представили су играчи и играчице разних узраста из два ансамбла отавског региона „Коло“ и „Легенде“, као и њихови млади сународници-досељеници из Витбија (Онтарио).

Свако вече организовано је и такмичење парова у игрању српских кола, а једна од победница била је и Канадјанка црне пути која је српски плес и језик учила у Београду.

Деца су такодје имала „свој фестивал“ игара и учења, а организована су и спортска такмичења и изложба слика сликарке српског порекла из Отаве Сретенке Одабашић.

Додељена је и награда за најбољи снимљени селфи током фестивала који је веома праћен на Твитеру а презентиран и на Фејсбуку. О фестивалу су известили отавски медији медју којима и највећа канадска приватна национална телевизија Си ти ви (ЦТВ).

Српски фестивал први пут је одржан на имању српске цркве „Свети Стефан“ чијој је изградњи и намењен чист приход. Такође први пут у историји српских досељеника у Отави је изграђен и Српски центар за који је 500.000 долара дала провинција-држава Онтарио.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …