srlaten

Српски фестивал у Сиднеју

Српски фестивал у Сиднеју, викенд испуњен забавом, музиком и трпезом богатом српским специјалитетима, у луци Дарлинг, посетило је више десетина хиљада људи, 9. и 10. фебруара. Фестивал је организовала Српска православна црква и Српске православне омладинске организације (СОЈА).

На двадесетак штандова Срби у Аустралији представили су своје стваралаштво – слике, иконе, уметничке предмете, сувенире и туристичке информације о Србији. Присутни су могли да пробају српске кулинарске специјалитете – пљескавице, ћевапе, бурек, пите, крофне, палачинке, али и пиво, вино, ракију, минералну воду.

Више стотина учесника – српских фолклорних група из Сиднеја и других градова наступило је на две позорнице. Догађај је обележен и ватрометом.

Доминело: Познајем ентузијазам и понос Срба

На свечаном отварању манифестације, на позорници су се нашли представници организатора – Омладина српске православне цркве Митрополије аустралијско-новозеландске, поглавар СПЦ у Аустралији владика Иринеј, представници Владе Србије – Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору, амбасадор Неда Малетић и генерални конзул Бранко Радошевић. Такође, били су ту и бројни представници града Сиднеја и високи званичници аустралијске државе – чланови парламента, државни тужилац Грег Смит, секретар министарства правосуђа Дејвид Кларк, министар за држављанство и етничке заједнице аустралијске државе Нови Јужни Велс Виктор Доминело.

Унапредити привредне везе Србије и Аустралије

У време Српског фестивала, Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону разговарао је са аустралијским министром за држављанство и етничке заједнице Новог Јужног Велса Виктором Доминелом. Доминело је истако да припадници српског народа у Аустралији дају значајан допринос у развоју аустралијског друштва и да су лојални грађани земље у којој живе. Влајковић је пренео молбу да им аустралијска држава помогне у редовним школама да уче матерњи, као други језик, како би лакше очували национални идентитет, како би своју културу и традицију уткали у мултиетичност Аустралије. Званичници две државе оценили су да су политички односи Србије и Аустралије добри и да ту сарадњу треба унапредити развојем привредних веза. Влајковић је позвао Доминела да посети Србију.

Скуп је почео интонирањем химни Аустралије и Србије, које је отпевала Тамара Тамбурић.

Присутнима се најпре обратио министар Виктор Доминело поздрављајући скуп у име Владе и премијера Бери о Ферала. Похвалио је иницијативу организатора да својим суграђанима представи српску националну баштину и истакао да се национално наслеђе може најбоље представити на оваквим манифестацијама.

Доминело је, наглашавајући да познаје српски народ, његов ентузијазам и осећај поноса, изнео уверење да ће се ова манифестација, која представља семе српског стваралаштва, проширити и у друге делове великог Сиднеја и друге градове Аустралије.

Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором, изразио је задовољство што присуствује манифестацији која Србе представља на најлепши начин. Он је рекао да су представници српске заједнице прави амбасадори своје земље и да то оваквим манифестацијама потврђују.

Указао је на добре политичке односе Србије и Аустралије, али и на скромну привредну повезаност и додао да унапређивању економске сарадње могу да допринесу српски бизнисмени из ове државе.

Обраћајући се аустралијским Србима, Влајковић је истакао да је познавање матерњег језика предуслов за очување националног идентитета и најавио да ће Канцеларија за дијаспору обезбедити да се учењем на даљину, посредством интернета, учи језик и стекну елементарна знања о култури, историји, вери и традицији.

Амбасадор Србије Неда Малетић је рекла да представљањем своје културне баштине градимо међунационалне мостове и да је сигурна да ће житељи Сиднеја и туристи имати прилику да упознају дружељубивост, гостопримство и пријатељство српског народа.

Владика Митрополије аустралијско-новозеландске Иринеј позвао је госте да уживају током фестивалских дана у српском гостопримству и пријатељству и очитао молитву у којој је подсетио на тешке догађаје у матици.

„Наша Србија имала је много тешких година. Крв се и данас пролива на Космету, и данас нам руше манастире и споменике српске историје и покушавају да нам Космет отргну од матице. Из таквих наших срца, која тешко подносе тешке догађаје из завичаја, ми нудимо молитву за мир, молећи Бога за миран живот сваког човека на свету“, поручио је владика.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …