srlaten

Српски филмски фестивал у Чикагу 2017

У Чикагу је од 29. новембра до 3. децембра 2017. године, одржан пети Српски филмски фестивал, који је ове године био посвећен великану српског глумишта Љубиши Самарџићу.

Оснивач и организатор Фестивала је лист српске дијаспоре ,,Огледало“. Фестивал је отворен филмом Емира Кустурице ,,На млечном путу“ у биоскопској дворани ,,Pickwick’’. Церемонији отварања Фестивала, присуствовао је конзул-жеран Дејан Радуловић, у име Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу, који се тим поводом обратио и истакао значај Фестивала као и подршку истом. Отварању Фестивала и пројекцији филма Емира Кустурице, присуствовали су и генерални конзули више земаља (Босна и Херцеговина, Бугарска, Египат, Македонија, Мексико, Пакистан, Турска, Украјина и конзул Холандије).

На Фестивалу су приказани и следећи играни филмови: ,,Слепи путник на броду лудака“, ,,Реквијем за госпођу Ј“, ,,Војна академија 3“ и ,,Јесен самураја“, у биоскопској дворани ,,AMC Dine-In 18’’. Такође, приказани су документарни филмови: ,,Обећање“, ,,Лутајућа срца“ и ,,Panta Rei’’.

Гошће Фестивала биле су глумице Христина Поповић, Маша Дакић и Марија Каран.

На церемонији затварања, уручене су плакете глумицама за учешће на Фестивалу. Пренета је захвалност Генералном конзулату Републике Србије на подршци и помоћи, као и организовању пријема тим поводом. Такође, на трећој вечери Фестивала, обратио се и Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, који је изразио подршку Управе самом Фестивалу.

Фестивал су испратили локални медији српске дијаспоре као и дописници медија из Републике Србије.

Пројекат је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

    

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …