srlaten

Српски филмски фестивал у Чикагу

Српски филмски фестивал одржан је од 6. до 8. децембра 2013. године у Чикагу. Одбор Српског филмског фестивала, под покровитељством Владе Србије – Канцеларије Владе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, у сарадњи са листом „Српско огледало“, Генералним конзулатом Републике Србије и Српско-америчким музејом „Свети Сава“, а на иницијативу директорке фестивала Славице Петровић, одлучио је да српска заједница у Чикагу постане домаћин ове културне манифестације, која ће се одржавати сваке године.

dij-festival

Током три дана трајања фестивала у биоскопу „Мувико театар“ у Розмонту, који је својим амбијентом дао посебан гламур догађају, приказана су пажљиво бирана нова филмска остварења српске кинематографије, уз бројне еминентне госте из Србије. У званичном делу програма приказани су филмови: “Кругови” Срђана Голубовића, “Фалсификатор” Горана Марковића, “Кад сване дан” Горана Паскаљевића, “Мамарош“ Момчила Моме Мрдаковића и “Држава” и “Пут ружама посут” Оливере Шарановић. Посетиоци су имали прилику да виде и неколико документарних филмова. Сви су титловани и преведени на енглески језик, тако да су и посетиоци са енглеског говорног подручја могли да уживају у њима.

Након пројекција фимова, уприличене су сесије „Питања и одговори“, у оквиру које су протагонисти филмова, главни, глумци, редитељи, продуценти разговарали са публиком. Глумица Весна Стојановић је за ову прилику стигла из Лондона и Тихомир Станић из Београда, главни глумац филма Фалсификатор.

Check Also

Конкурс за доделу крупне стоке повратницима у БиХ

Центар за подршку повратницима у Унско-сански кантон БиХ, који је добио средства од Управе за …