srlaten

Српски фудбал у САД

У Милвокију, држава Винсконсин, у Сједињеним Америчким Државама одржан је Годишњи српски северно-амерички фудбалски турнир. Под називом 22. Србијада ово такмичење се сматра највећим спортским догађајем у српској заједници у Северној Америци. Победник турнира је клуб „Карађорђе“, из Кливленда, у држави Охајо.

srbijada grupna
извор: facebook.com/srbijadafudbal

Клубови са територије целокупног северно америчког континента окупили су се на традиционалном фудбалском турниру, ове године у Милвокију, у држави Винсконсин на Србијади 2014 која је трајала од 29. до 31. августа. Тим из Милвокија „Уједињени Срби“ угостио је 50 тимова из САД и Канаде, а свечано отварање је одржано испред првославног храма Светог Саве у Милвокију.

Такмичење је одржано 22. пут, а ове године организована је и Мини Србијада, на којој су деветогодишњаци показали да ће једног дана бити достојни наследници одраслим такмичарима, извештава за Јавни сервис Србије дописник из Чикага Александар Жигић. Део финалне утакмице одигран је под рефлекторима, након извођења пенала. Победник је клуб „Карађорђе“ из Кливленда, Охајо који је ову титулу узео већ неколико пута.

Догађају је присуствовао и Дејан Радуловић, представник Конзулата Републике Србије у Чикагу који је честитао победницима и организаторима 22. Србијаде у Милвокију.

deca srbiijada

Иначе, овај фудбалски турнир се организује сваке године на другом месту, а домаћин је по један срспки клуб. Прва Србијада је одржана 1993. године у Виндзору, а домаћин је био фудбалски клуб Винзор Сербс. Прошле године турнир је одржан у Акрону, Охајо. Турнири се одржавају на отвореном, а ове године је учествовало око 50 тимова. Турнир је сличан оном који се традиционално одржава у Аустралији под именом Карађорђе куп. Међу циљевима овог турнира стоји промоција фудбала, окупљање српских заједница и међусобно упознавање, промовисање српског имена широм Северне Америке…

Србијада 2015 биће одржана у Ванкуверу, а домаћин је клуб Бели Орлови, за 2016. годину Србијада се планира у Орланду, домаћин ће бити ФК Пингвини.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …