srlaten

Српски геније у америчким уџбеницима

Американци подносе захтев да Никола Тесла од наредне године буде обавезна лекција у основним и средњим школама САД. У суботу и недељу у хотелу “Њујоркер” на Менхетну биће одржана Меморијална конференција посвећена Николи тесли. Организатор је Теслина научна фондација из Филаделфије. Главни учесници на конференцији биће научници и професори Самуел Мејсон, Гари Петерсон, Доел Гарбон, Расел Андерсон, Хектор Гуевера, Рашел Милер, Џесон Манозо, Филип Балдвин, Брајан Јетцер, Френсис Мекоб, Џејм Џегер и група српских науучника. У уметничком програму учлествоваће група “Бајага и инструктори”. 

Tesla

Амерички и српски научници, професори и обожаваоци српског генија потражиће одговоре на питања

– Ко је у САД против човека који је створио другу технолођку револуцију и нашу будућност?
– Ко је забранио Теслу и у САД сакрио његова научна документа о планетарној енергији ?
– Како Никола Тесла да уђе у основне и средње школе САД као обавезни предмет и лекција о проналасцима овог светском научнику?
– На дневном реду конференције биће тема “Увођење Николе Тесле у наставни план и програм САД и других држава у свету”. Ово је најновија мисија Теслине научне фондације, којој су се придружили највећи светски умови, научници, инжењери, тумачи алтернативне енергије, експерти за иновације, уметници и ентузијасти који ће својим радовима одати почаст Николи Тесли. – истиче Марина Швабић, извршни директор Теслине научне фондације у Њујорку.

Троје професора из Америке, покренули су иницијативу да Никола Тесла светски научник, творац наше будућности, буде у програму америчког школства. Главни предавачи на ову тему биће професорка Ешли Редфирн Несвик из Филаделфије, професор Бернадр Карлсон, предавач Рава Мехта из Калифорније, Џејн Алкорн, председник Теслиног научног центра у Ворденклифу, Џозеф Сикорски, редитељ документарног филма “Фрагменти са Олимпуса: визија Николе Тесле”, Марк Пасио, самостални истраживач, уредник и водитељ радио емисије “What on earth is happening” и Светлана Димовска, научник из Њујорка.

– Управо радим на научном елаборату о оправданости идеје и захтва да Никола Тесла и његова дела постану део редовне наставе у основним и средњим школама у Америци. Сматрам д аје Тесла планетарни геније, научник који је задужио свет и да амерички ђаци морају да уче о Тесли и од Тесле. Срећна је околност да по новом закону у САД наставне програме одобрава федерална влада и ми ћемо наш захтев да проследимо Министарству за образовање у Вашингтон. Надамо се позитивној одлуци, што ће нам дати могућност да Американцима откријемо истину о једном од најпаметнијих људи на свету – каже професорка Ешли Редфирн Несвик из Такони академије за младе таленте у Филаделфији.

Ешли Редфирн Несвик је директор школе у којој води наставни програм за младе проналазаче и пројектовање визија новог доба. Држи предавања о Николи Тесли и организује курсеве о великом генију. Дипломирала је и докторирала социологију на универзитетима у Мериленду и Аризони. Велики је познавалац дела Николе Тесле и заговорник педагошке идеје да студенти заједно са професорима треба да раде на заједничком стваранњу будућности. И зато је подржала идеју да њена академија промени име и постане Академија “Никола Тесла”, као и да се у кругу универзитета у Филаделфије 2014. године подигне споменик Николи Тесли.
– Никола Тесла је пола века живео и стварао у Америци. Створио је нашу будућност. И поред тога Американци о њему готово ништа не знају, зато што је избачен из школских уџбеника. Већ деценијама гласно питам Американце зашто Тесле нема у школским уџбеницима? Ко је у САД забранио овог генија? И не добијам никакве одговоре. Сви надлежни за школство и науку ћуте. Дошло је време да се открије истина о планетарном значају дела овог генија и да се Никола Тесла нађе у школску наставу и да се нађе у уџбеницима у Америци и широм света – потврдио нам је Марко Пасио, власник популарног америчког радио програма за науку.

Слично мисли и предавач Раве Мехта из Калифорније, који води популарну тв емисију о технолошком развоју Америке и света. Како нам је рекао Никола Лончар, председник ТНФ из Филаделфије и организатор конференције у Њујорку, Никола Тесла је последњих година једна од најпопуларнијих личности у САД. О њему је написано педесетак сценарија, књига и стрипова, компоноване су и две популарне песме, које звуче као химне српском генију, припрема се снимање осам играних и документарних филмова о Тесли, отварају се споменици широм Америке. Приналазачи се утркују да патентирају изуме са Теслиним именом. Тако је недавно у САД регистрован као изум вегетеријански хамбургер “Тесла”.

– У САД данас постоји око стотину научника који озбиљно изучавају дела Николе Тесле и који подржавају нашу идеју. Створићемо научни тим, који ће заједно са професорком Ешли Редфирн Несвик да усаврши стручни елаборат о увођењу Николе Тесле у америчке уџбенике и школе и да га представи надлежним институцијама у Вашингтону. Елаборат неће бити доступан јавности док се не преда министарству у Вашингтону. Надамо се да ће током 2014. године Никола Тесла постати предмет школског програма у читавој Америци. Потом ћемо такав предлог поднети и у Аустралији, Бразилу, Немачкој и другим државама света – открива Никола Лончар, председник Теслине научне фондације из Филаделфије.

Марко Лопушина

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …