srlaten

Српски језик и култура – изборни предмет наставног програма основаца у Севернoj Македонији

Српски језик и култура биће уведен у наставни програм основног образовања Републике Северне Македоније (РСМ) од школске 2019/2020. године као изборни предмет. Ову Одлуку донело је Министарство за образовање и науку (МОН) у Скопљу.

У сагласности са наведеним, у Одлуци МОН-а прецизира се да ће, „у интересу припадника заједница, Биро за развој образовања, извршити измене и допуне наставног плана деветогодишњег основног образовања у делу изборних предмета, за увођење Језика и културе Турака и Језика и културе Срба“. Сходно томе поменути предмети биће уведени у програм изборних предмета основног образовања РСМ у школској 2019/2020. години.

Тиме се српској заједници у РСМ враћа претходно стечено право којим су, поред редовног законом загарантованог права на образовање на матерњем језику, имали и право на факултативно изучавање српског језика, као изборног предмета (укинуто 2007/2008. године).

У редовном процесу основног образовања у РСМ, у одељењима са наставом на матерњем српском језику ове школске године учи 170 основаца у три ОШ са подручним школама – “Светозар Марковић” Старо Нагоричане, “Браћа Рибар” Табановце на северу земље и “Свети Ћирило и Методије” у Кучевишту на Скопској Црној гори.

Основно деветогодишње образовање у редовном наставном процесу на македонском језику у РСМ, стиче и 1445 ученика који су се изјаснили као Срби.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …