srlaten

Српски језик у Марсеју

Извор: dijasporanis.com

Годинама уназад, у Француској се учи српски језик. На више од пет образовних установа у земљи, Французима и другим странцима омогућено је упознавање са нашим језиком, културом и историјом. Ради се о катедрама за словенске језике, међу којима наш језик, тачније српско-хрватско-босански, заузима значајно место. У овом тексту ће конкретно бити говора о Филолошком факултету у Марсеју, на којем ради лектор из Ниша Тања Милосављевић. Од 2008. године она помаже студентима да уче језик, да науче нешто о нашој култури и традицији, да сазнају како се живи у Србији и на Балкану уопштено.

srpski_jezik_marsej_3

Курс обухвата часове језика, али и часове историје, јер је потребно упознати студенте и са нашом богатом културном баштином. Ради се углавном у учионицама које су технички добро опремљене (аудио, видео), како би учење језика кроз слике и игру било занимљивије. Такође се користе и лабораторије за часове фонетике, које омогућавају врло квалитетан рад. Студенти су веома мотивисани и спремни за рад, учествују у разним атељеима, креирају пројекте. Од азбуке, преко граматичких правила, конверзације, писања есеја, слушања музике и разних вежбања, у року од три године, они добијају диплому факултета и „проговоре“ наш језик. Последње недеље сваког семестра традиционално организујемо српско вече током којег се забављамо уз музику и наше специјалитете.

Мотиви за учење српског језика су различити. Једни се одлучују због тога што воле словенске језике, други зато што их занима српска и балканска историја, трећи пак због пријатељских односа. Чињеница је да се из године у годину повећава број студената који се одлучују да уче наш језик. Генерални утисак је да тек сада почињу да откривају Балкан и његове лепоте. Има и  пословних људи који сматрају да ће им знање српског језика повећати шансе за склапање послова са партнерима из наше земље. Појединци су се већ опробали у раду за одређене институције на Косову или су стажирали у Београду. Наравно да има и случајева мешовитих бракова где се супружници неретко опредељују да похађају наставу. Долазе и деца наших радника у иностранству као апсолутни почетници. Занима их наша историја, политика… Дакле, у питању су студенти различите старосне доби.

Треба напоменути да постоји заинтересованост студената за летње школе језика у Србији (неколицина их је већ похађала), школе током које студенти имају интеракцију са локалним становништвом, њиховим начином живота и током које иду на бројне излете по Србији откривајући њене природне лепоте и туристички потенцијал. Такође могу да се упознају са локалним институцијама и њиховим функционисањем.

Филолошки факултет у Марсеју је једино место у региону Прованса-Алпи-Азурна обала где се може учити српски језик. Традиција је да факултет два пута годишње организује тзв. „Отворена врата“, када се у марту месецу представљају језици ученицима завршних година средњих школа, а у септембру свим заинтересованима. Сваке године, богато изложен штанд српског језика мами погледе и привлачи пажњу нових лица. Доносимо вам неколико фотографија са фебруарске манифестације на којој је наш Ниш имао своју презентацију. Уколико преговори између Филозофског факултета у Нишу и Филолошког факултета у Марсеју, у погледу размене студената, уроде плодом, већ у јулу можемо очекивати студенте из Француске.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …