srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Српски кошаркашки окршај на северу Европе

извор: Српска дијаспора

Првенство Српске Дијаспоре у кошарци одржан је у петак и суботу 17.-18. маја у Стокхолму. Турнир има дугу традицију и већ 17 година се одржава у градовима широм Европе.

фото: српскадијаспора.инфо

Први турнир се одржао 1997. године у немачком граду Биелефелд и од тада па све до данас, српски клубови у дијаспори негују ову спортску традицију. Турнир окупља аматерске и професионалне екипе из матице и дијаспоре и кошарка је увек била на високом нивоу. Међу учесницима су екипе из Немачке, Шведске, Француске, Швајцарске, Енглеске, Аустрије, Норвешке, Србије и Републике Српске. Актуелни првак од прошле године је клуб „Синђелић“ из Гетеборга који је у финалном мечу у Бечу савладао екипу из Београда.

Овогодишњи турнир се одржан је у шведској престоници а домаћин турнира је прволигашки клуб „Штокхолмски Бели Орлови“. Турнир се играо у дворани клуба „Brännkyrka hala“ или како је Срби у Штокхолму популарно називају „Орлово Гнездо“. Интересовање је велико и очекује се пуно гледаоца.

„Нама је велика част да будемо домаћини овог српског првенства и да заједно са Омладинским савезом у Шведској угостимо наше пријатеље из дијаспоре. Ми смо учесници турнира од 2008. године и КЕПСД је по мени најбољи српски спортски турнир у дијаспори. Ниједан други турнир не окупља толико наших кошаркаша из целе дијаспоре и повезује наше људе и клубове на овакав начин. Надамо се да ће наши гости уживати у Стокхолму и да ће турнир протећи у фер плеју. Позивам све наше људе из Стокхолма и околине да дођу и бодре наше тимове“ рекао је Горан Попов, председник „Штокхолмских Орлова“.

У финалу, домаћини такмичења „Стокхолмски Орлови“ успели су да савладају београдски тим резултатом 62 – 56. Честитамо!

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …