srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Српски културно у Мађарској

Извор: РТС

„Месец српске културе“ почео је 12. септембра у Будимпешти, у организацији Културног и документационог центра Срба у Мађарској. Поред гостију из Мађарске, Србије, Аустрије и Словачке, свечаном отварању присуствовали су и представници СПКД „Просвјета“ из Беча.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Наступом домаћег оркестра Вујичић и мултимедијалним ауторским пројектом Сербиан џез бре, ова највећа културна манифестација Срба у Мађарској, свечано је отворена уз присуство представника дипломатског кора, гостију из Мађарске, Србије, Аустрије и Словачке и многобројних представника средстава јавног информисања, сазнајемо од Светлане Матић, чланице УО бечке Просвјете, која је, са председником Срђаном Мијалковићем, била гост на свечаном отварању.

Милан Ђурић, председник Културног и документационог центра Срба у Мађарској је у свом поздравном говору истакао да ова манифестација, која се организује већ пети пут, игра улогу моста и стварања заједништва.

„Без таквих мостова смо само странци који се довикују са супротних обала, а њихове речи се губе у хуктању силног тока историје, зато градимо мостове“, подвукао је Ђурић.

Циљ Месеца српске културе није лако дефинисати у једној реченици, како је рекао, а карактеришу га двојност, која се уочава у односима прошлост-садашњост, традиција-савремена уметност, као и у односу према српској заједници, појединцу и отварању према најширој јавности.
Присутнима се испред Мађарске обратио и др Тибор Федор. Амбасадор Републике Србије у Мађарској Раде Дробац је овом приликом подсетио да Срби у Мађарској имају дубоке корене и дугу историју и да су многи од њих успели да одрже свој језик, идентитет и културу и везаност за матицу Србију.

„Због тога Амбасада Републике Србије даје пуну подршку овој манифестацији сада и убудуће и учиниће све што може да, са своје стране, помогне њену успешну реализацију“, истакао је Дробац.

У оквиру Месеца српске културе који траје од 12. септембра до 10. октобра, биће организоване не само у Будимпешти, већ и у осталим местима у Мађарској где живе Срби, књижевне вечери, изложбе, концерти, програми за децу, филмови, модне ревије и позоришне представе.

Посебно значајна манифестација је Пештански књижевни омнибус који ће ове године бити одржан 27. септембра у Будимпешти, а окупиће писце и љубитеље писане речи из читаве Европе и матице. Представник Аустрије биће књижевница Светлана Матић из Беча, која ће овом приликом промовисати књигу О љубави с љубављу, коју је припремила заједно са Александром Чотрићем, афористичарем из Београда у издању издавачке куће Пчелица из Чачка.

На позив представника Културног и документационог центра Срба из Мађарске, представници одбора Просвјете из Аустрије, проф. Срђан Мијалковић, председник и проф. Светлана Матић, члан УО, били су гости на отварању Месеца српске културе у сали будимпештанске Музичке академије Франц Лист.

Професор Срђан Мијалковић је са Миланом Ђурићем и његовим сарадницима размотрио оквире будуће сарадње између Срба у Аустрији и Мађарској, укључујући и могућност повезивања и организовања заједничких активности, на пољу очувања српског језика, културе и националног идентитета.

Check Also

Међународно квиз такмичење ,,Знаменити Срби“

Извор: Фондација ,,Мир Божији“ Пројекат „Знаменити Срби“ је  културна манифестација васпитнo-едукативног карактера која ће се …