srlaten

Српски лекари обележили славу у Амбасади Србије у Бечу

Извор: dijaspora.tv

Докторска слава Свети Козма и Дамјан (Свети Врачи) прослављена у Амбасади Републике Србије у Бечу, уз присуство српских медицинара који раде у Бечу.

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Бечу прослављена је докторска слава Свети Козма и Дамјан уз присуство лекара, стоматолога, фармацеута и здравственог особља који раде у Бечу.

 

Ово је први пут да се српски медицинари у Аустрији окупе на једном месту, а Амбасада је свакако идеално место за овакав сусрет. Ово је била прилика да се српски медицинари у Аустрији сретну и упознају, без обзира на специјализације и клинике у којима раде.

Амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић упутио је добродошлицу српским медицинарима, као и славску честитку. Обраћајући се присутнима, нагласио је значај 14. новембра када се славе Свети  Козма и Дамјан, у народу познатим и као Свети Врачи, као заштитници лекарске професије. Лекарска комора Србије је 2007. године и званично прогласила тај дан својом славом.

 

Према предању браћа Козма и Дамјан су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа ради добитка и богаћења. Сахрањени су заједно у месту Фереману, а народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас. Најпознатија фреска са ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији.

„Министар здравља у Влади Републике Србије, Златибор Лончар, који је пре неколико месеци службено посетио Беч, предложио је да се окупе наши људи који се у Аустрији  баве медицином, стоматологијом и фармацијом. Одлучили смо да то буде 14. новембар када се прославља докторска Слава Свети Козма и Дамјан“ изјавио је амбасадор Небојша Родић.

„Српски лекари су веома високо позиционирани и цењени у аустријском друштву и служе на понос свима нама који из домовине Србије овде радимо и живимо“, рекао је амбасадор Родић.

Др Зорица Мијалковић, лекар опште медицине каже да је годинама уназад било покушаја да се уприличи прослава лекарске славе у Бечу.

 

„Било је покушаја, али тек ове године захваљујући нашем амбасадору Небојши Родићу и његовој супрузи, нашој колегиници докторици Јањи Родић, успели смо да добијемо позитиван одазив на позив да се окупимо у просторијама амбасаде Србије и свечано прославимо нашу лекарску славу“, рекла је докторка Мијалковић.

Сусрет и умрежавање српских лекара у Бечу, позитивно је оценио и др Огњен Марковић, офталмолог и хирург.

„Веома сам срећан што смо напокон имали сусрет наших лекара. Мислим да је неопходно да се спојимо и с обзиром на број наших пацијената, да међусобно и сарађујемо. Вечерашње окупљање је логична и изврсна идеја наше Амбасаде, рекао је др Марковић.

Др Зорица Петровић, уролог у Бечу, веома је задовољна сусретом  са колегама и жели да се сарадња настави.

„Ово вечерас први пут доживљавам и јако је лепо. Било би добро да се и убудуће овако окупљамо и да се можда направи и удружење српских лекара у Бечу“, каже докторка Петровић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …