srlaten

Српски месец у Великој Британији

Највећи фестивал српске културе, осми по реду „Српски месец у Великој Британији„, почеће данас свечаним отварањем у Цркви Светог Павла Глумца у Лондону, а програм ће обухватити 26 различитих догађаја. Манифестација, коју организује 13 српских удружења, одржаће се од  15. јануара до краја фебруара у осам градова широм Енглеске и то у Лондону, Брајтону, Редингу, Бирмингему, Оксфорду, Халифаксу, Форест Роу и Лемингтон бањи.

serbian-month-310x232
Фото: Serbiancouncil

Програм почиње концертом наше прослављене пијанисткиње Наде Колунџије у организацији Српског Савета Велике Британије и Марксон Пианос. Она ће извести програм сачињен од дела Лоле Перин, српских композитора Душана Богдановића и Милоша Раичковића, као и Филипа Гласа, Антона Батагова, Вилијама Дакворта, Скота Пендера,и и Георгија Ивановича Гурџијева.

Концерти Наде Колунџије карактеристични су по томе што, осим на клавиру, изводи композиције и на клавиру играчки, препарираном клавиру али и мултимедијске пројекте. Њена концертна биографија укључује бројне српске и светске премијере, а лично је била инспирација за настанак значајних савремених дела домаћих и иностраних композитора.

Следећег дана у Брајтону, наш млади пијаниста Стефан Ћирић ће наступити са Лондонском филхармонијом под вођством диригента Адриана Прабаве. Новосадска челисткиња Ирена Јосифовска ће наступити са пијанистом Александром Ђермановићем 23. јануара у Норицу, на традиционалном концерту Друштва Норфолк и Нориц – Нови Сад.

Режисер Стеван Филиповић ће бити гост Српског сити клуба у Парламенту Велике Британије у оквиру серијала „На кафи са…“. Поред гостовања, у Парламенту ће бити приказан његов филм „Поред мене“, који ће затим бити приказан у Кембриџу и Оксфорду.

У Лондону ће бити одржан Дечји фудбалски турнир у организацији Лондонског спортског друштва, док ће Дечји дан бити организован у Лама парку у Есданској шуми. Деца Српскаонице, школе српског језика у Редингу ће имати прилику да виде филм „Пети Лептир“ Уроша Петровића и Милорада Милинковића, као и необично интерактивно приказивање бајки Бранка Ћопића.

nada kolundžija
Фото: Политика

Светосавске прославе ће бити одржане у православним црквама у Лондону и Халифаксу, а Дан државности ће бити обележен свечаном академијом у Бирмингему у Српској Православној Цркви Светог кнеза Лазара.

Дан сећања на Холокауст ће бити обележен у Цркви Светог Саве у Лондону програмом Спомен-Фондације Јасеновац и Холокауст, као и у нашој амбасади изложбом Удружења грађана „Јадоново 1941“ под називом „Пребиловци“.

Српски месец је подржан од стране Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а међу организаторима су СПЦ, Амбасада Србије, Српски савет Велике Британије и други.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …